Blog personal - Mihai Grigorescu | Bicicleta, un stil de viata.
15394
post-template-default,single,single-post,postid-15394,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
bicicleta

Bicicleta, un stil de viata.

Sunt 9 milioane de biciclete in Amsterdam?

Cu totii stim ca Amsterdam este o capitala renumita a Europei, dar oare cati stim ca bicicletele fac parte din arhitectura orasului?

De ce oare aceasta inventive, astazi banala, domina strazile orasului cu atata putere incat a devenit un lucru comun , un lucru banal?

Pai daca e sa o luam logic, tinand cont de faptul ca orasul are un procent imens ocupat de ape, strazile ar deveni hiperaglomerate daca ar predomina automobilele ca in celelalte metropole ale lumii.

Asadar observam pretutindeni, fie ca sunt in miscare fie ca sunt legate de garduri si stalpi aceste minunate biciclete. Nimeni nu a aflat numarul exact al bicicletelor din Amsterdam dar se stie ca fie ca ai o barca (majoritatea locuintelor sunt prevazute si cu pontoon ptr barci) sau o masina mica, toti locuitorii au cate o bicicleta.

Acum stam si ne gandim, daca la un eveniment se strang cateva mii de locuitori , sa zicem …Ziua Reginei, si isi parcheaza fiecare bicicleta in spatiile special amenajate, oare cum isi gaseste fiecare drumul la proprietatea sa? Acesta este inca un mister care nu am reusit sa il aflu.

Imaginati-va totusi ca sunt zeci de mii de biciclete parcate una langa alta. Impresionant nu? Oamenii au invatat ce inseamna ordinea , ce inseamna non-poluarea si isi respecta viata creind astfel si adevarate strazi unde este interzisa circulatia pietonilor si a masinilor, deci pentru biciclete.

Dat fiind faptul ca nu exista un loc din acest splendid oras unde sa nu observam o bicicleta putem spune cu certitudine ca acestea deja fac parte din arhitectura orasului.

Ce inseamna bicicleta ptr Amsterdam?

Ciclismul e un stil de viata, fiind o tara mica te poti plimba oriunde si vizita peisajele minunate pe care Olanda le ofera.

Cum poti obtine o bicicleta ca turist?

Pai foarte simplu …cu numai 5 € poti inchiria timp de o zi , o bicicleta pusa la dispozitie de numeroasele centre de inchiriere. Este posibil totusi sa platesti intre 7 si 10 € si sa lasi 50 € garantie ptr 24 h. Nu poti allege o bicicleta anume , trebuie sa iti alegi o bicicleta in culorile specific magazinului de inchirieri. Iata mai jos cateva tipuri de biciclete .

Dupa cum vedeti exista biciclete pentru orice persoana, pentru orice stil de viata, pentru orice gust, iar speranta mea este ca acest mod de viata sa patrunda si pe plaiurile mioritice, pentru ca impreuna ca facem o Romanie mai curata si sa fim mai sanatosi si de ce nu mai supli cu ajutorul bicicletei.

Am ales exemplul Olandei si al Amsterdamului doarece acesti oameni detin secretul bicicletei si prin puterea exemplului lor il impartasesc tuturor celor care vor sa deschida ochii si sa inteleaga ca acesta este un pas catre un trai mai curat si mai sanatos.