Camera foto a viitorului

Aparatul foto asa cum il cunoastem noi a suferit o evolutie constanta din 1839 pana in zilele noastre ajungand de la fotografia alb-negru, pana la cea color si in cele din urma la cea digitala. Au aparut senzori din ce in ce mai noi, din ce in ce mai buni astfel incat DSLR-urile zilelor noastre fac poze extraordinare daca te pricepi putin…

Si cu toate astea, oricat de bun ar fi aparatul sau oricat de talentat fotograful apare problema focusului. Adica poti vedea ori subiectul din fata clar ori backgroundul clar… asa ca desi poza are o suprafata mare informatia practic este putina. Cu alte cuvine lipseste imaginea de ansamblu.

Se pare ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe pentru ca o companie numita Lytro vine pe piata cu un nou tip de senzor care poate capta altfel lumina facand posibila schimbarea punctului de focusare dupa realizarea fotografie utilizand un software special.

Va recomand sa treceti putin in revista galeria ACEASTA de poze. Puteti da click pe poza ca sa focusati unde doriti astfel incat o poza poate sa insemne mult mai mult decat in prezent.

Noua tehnologie permite captarea campului de lumina la un nivel mult mai adanc inregistrand intenistatea,directia,culoarea, adica vectorii razelor de lumina intr-un spatiu 3D.

Desi pe site-ul companiei nu se spune nimic despre asta cred ca acest nou tip de senzor va revolutiona pe langa fotografie si arta filmelor si in special pe cea a filmelor 3D.

Ati observat cu totii ca la un film 3D informatia vizuala din spatele subiectului principal este blurata, perspectiva fiind foarte diferita fata de un film 2D. Cred ca senzorul pe care il anunta Lytro va face posibilia creearea unui film 3D in care sa putem focusa acolo unde privim… sistemul sa detecteze cumva vectorul privirii si sa se faca focusarea automata in locul unde ne indreptam privirea.

Oricum pana una alta tehnologia este de domeniul SF pentru mine si astept cu nerabdare sa aceasta sa se concretizeze in produse accesibile pentru publicul larg