Cand, cum si de ce se da “bacsis”

Nu suntem nici prima nici ultima tara in care se de bacsis, de fapt moda aceasta, ca si etimologia cuvantului provine din ocupatia turceasca de pe meleagurile noastre, si este, daca ma intrebati pe mine, un obicei scarbos. Mi-ar placea sa avem o alta conceptie asupra acestor “mici atentii”, sa consideram, de exemplu, ca este o jignire, ca ofertantul ne crede ca suntem prost platiti sau lenesi astfel incat este necesar sa ne stimuleze… Sunt oameni care gandesc si asa, dar in societatea noastra sunt considerati oameni care duc la extrem atitudinea fata de “micile atentii”

Deci vrem, nu vrem bacsisul face parte din cultura sociala a poporului nostru, asa ca voi incerca sa dezvolt putin subiectul.

Cand dam bacsis?
  • Sunt servicii pentru care bacsisul este de la sine inteles, sau este, ca sa zic asa, impus de conjunctura si fie ca vrem fie ca nu vrem va trebui sa dam. Si aici putem vorbi despre: parcangii unde lasi mai mult obligat minim 2 lei de frica sa nu ti se zgaraie masina, valetului de la hotel, cameristei daca stai o perioada mai lunga in acea locatie, diversilor dorei care vin sa iti repare sau verifice cate o instalatie gen centrala pe gaze desi, sa zicem, tu ai un contract si platesti firma care i-a trimis, frizerului la care te duci in mod constant, spalatorului auto de la spalatoria unde speli cel mai des masina, la garderoba de la teatru  si lista poate continua.
  • Sunt alte servicii unde bacsisul se da in functie de calitatea muncii prestate sau de extra serviciile pe care ti le ofera prestatarul. Ajungi la o primarie si vrei un certificat fiscal pe loc…. lasi un bacsis, vin muncitorii de la firma de termopane sa iti puna tamplaria si sunt atenti, iti dau cateva sfaturi de utilizare ii vezi ca se straduie sa nu faca mizerie in casa sau strang cu atentie dupa ei, decartezi si tu de 2-3 beri, la restaurant… daca esti multumit de servire si de mancare neaparat lasi un bacsis

 

Unii ar incadra restaurantul la categoria in care se da un 10% obligatoriu iar suma creste apoi functie de gradul de multumire, dar eu stau si va intreb: “Pentru ce sa le dai bacsis daca nu esti multumit de mancare si servire?”

Daca mancarea nu este buna este vina bucatarului, daca servirea nu este buna este vina ospatarului, si cu toate astea spaga se imparte la sfarsitul programului cu tot personalul, asa ca de ce sa bagi bani in buzunarul lor daca nu esti multumit? Aproape ca nu ar trebui platita mancarea…. de unde si pana unde obligatia de a le baga ceva in plus in buzunar?

Este vina mea ca patronul le da salariul minim pe economie si se asteapta sa isi rotunjeasca veniturile din bacsisul meu?

De exemplu visurat a avut de curand o experienta cu un ospatar:

“Am mancat la Sergiana, undeva prin Piata Mare din Sibiu. Mancarea a fost cat de cat ok (tocanita mea de bureti n-a avut nici un gust dar era mancabila dupa o doza de sare, piper si alte condimente…), servirea insa a lasat de dorit. Degeaba s-a straduit nea chelnerul ala sa faca impresie buna pentru cala final a dat cu mucii in fasole de nu s-a vazut…

Nemultumit pentru ca i-am lasat trei lei bacsis in loc de cinci lei, in momentul in care l-am rugat sa ne faca o poza ne-a zis cu un sictir iesit din comun: “Nu stiu sa fac poze!”. Dupa care ne-a intors spatele si a plecat. Degeaba l-a rugat un gigel care lucra cu el (un fel de sefut, ceva) sa ne faca o poza, adica sa apese un buton, nea ospatarul n-a vrut. Pai ce, trei lei bacsis in loc de cel putin cinci lei? “

Cum dam bacsis?

Bacsisul se da pentru cel care il primeste si deasemnea el se da in asa fel incat sa nu se simta jignit cumva sau umilit, asa ca  trebuie procedat cu discretie, cu fermitate dar in acelasi timp si cu un zambet de multumire pe buze. Atitudinea ta trebuie sa fie de apreciere si multumire. Nu e cazul sa fii ostentativ pentru ca nu esti cioban manelist care arunca cu banii in lautari. Nu scuipa pe bancnota si nu o lipi pe fruntea valetului de la hotel. Nu fi marlan! :)

Unii oameni spun ca sunt tehnici anume pentru a da bacsis… ca se tin banii in anume fel ca se de mana in alt fel, eu va spun doar atat: Discretie si apreciere.

De ce dam bacsis ?

In general din egoism sau din precautie desi ar trebui sa fie o operatiune altruista.

Dam la doctor inainte nu dupa pentru ca nu vrem sa isi dea mai putin interesul, deci suntem precauti. Le dam tiganilor cu parcarile 2 lei dupa ce parcam de frica sa nu pateasca ceva masina… deci suntem precauti. ( asta in loc sa le dam o mama de bataie…). Dam bacsis uneori mai mare pentru a ne intretine imagine si statutul social pentru ca vedeti voi, daca lumea te stie de om avut nu poti sa dai decat o anumita suma, ai un statut social de pastrat. Unii mai dau bacsis ca sa ii vada lumea (foarte gresit daca ati citit capitolul cum dam bacsis) iar daca acesta este cazul neaparat lumea trebuie sa vad si cat ai dat.

Stiu traim intr-o societate urata, iar capitolul bacsis este la fel de urat. As prefera ca oamenii aceia sa aiba salariul suficient de mare astfel incat ei sa isi faca treaba, iar eu sa nu trebuiasca sa le dau mai mult decat e scris in lege sau in contract…

PS: Daca plecati in alte tari in  vacanta cu bilete cumparate  prin agentii de turism nu omiteti sa intrebati la agentie cand, unde si cat se da bacsis pentru ca fiecare zona are obiceiurile si tarifele sale. Nu e o rusine sa intrebi…