Cântecul balenei

Mark Voidson este un biolog marin cunoscut… Viata lui a dedicato întotdeauna creaturilor apelor… fie că a fost vorba de expediţii in cele mai îndepărtate colturi ale lumii, fie că a fost vorba de consultantă pentru crearea de habitat-uri artificiale cat mai apropiate de natură pentru animălutele marilor ape.

Are 62 de ani, 2 doctorate si 3 nepoţi pe care se întâmplă uneori să nu ii vadă chiar şi cate un an… De fapt… acum… ajuns in pragul bătrâneţii simte din ce in ce mai des nevoia de a fi aproape de familie… Ii e dor de nepoţei, ii e dor de câinele familiei… ii e dor de casă, iar lunile petrecute prin expediţii ii se par din ce in ce mai lungi.

Cu toate astea, după o săptămână de stat acasă o apăsare îl macină… e ca un marinar bătrân pentru care viata se găseşte numai cu vântul in pânze… un lup de mare…

Astăzi a vorbit la telefon cu “Gulia”, fata lui mijlocie si mamă a doi dintre nepoţeii lui dragi. Au programat împreună o videoconferinţă… Aşa mai omoară puţin din dorul de casă şi are ocazia să le arate nepoţeilor cate ceva din munca lui. De data asta vrea să la povestească despre balene, cele mai mari mamifere ale planetei, nişte entităţi ale adâncurilor absolut deosebite… iar el vrea să fie pregătit pentru întâlnire, aşa că scormoneşte cu câteva ore înainte prin arhiva staţiei oceanografice… caută nişte informaţii, nişte poze, un film şi un cântec.

Întotdeauna şi-a dorit ca unul din cei doi copii ai lui să lucreze in domeniul oceanografiei, a biologiei marine, vroia ca unul din ei să ii calce pe urme, vroia să lase moştenire dragostea şi interesul său pentru animalele marine, dar viata nu i-a îndeplinit această dorinţă, aşa că acum încercă să sădească nepoţilor această pasiune.

Acum avea materialul gata, iar piesa de rezistentă era “Cântecul balenei”. Era sigur că ii v-a da gata pe ştrengari. Ascultaţi şi voi… e impresionant… închide-ti-vă ochii, stingeţi lumina şi încercaţi să va relaxaţi… este cântecul balenei… Nu are cum să nu placă… Cel puţin aşa se gândea bătrânul Mark.

A urmat videoconferinţa… bătrânul biolog şi-a făcut numărul… iar la sfârşit a scos din mânecă “asul” său…dar cu toate astea băieţii nu au fost deloc impresionaţi, iar Mark al nostru şi-a încheiat seara intr-o depresie apăsătoare… Speranţele sale păreau năruite… Dar asta e… viata merge mai departe.

Cele două luni pană la plecarea spre casă s-au scurs destul de repede. A venit vremea ca Mark să se urce in avion şi să zboare preţ de câteva mii de kilometrii. Avionul urma să facă escala pe coasta de est, pauză de 7 ore şi apoi încă 4 ore de zbor, iar lucrul acesta îl râcâia pe creieri. II părea rău că nu a ales alt zbor… că nu s-a interesat din timp.

Cele 7 ore petrecute in New York, pe coasta de est au venit la pachet cu prilejul de a se invarti prin nişte galerii de cumpărături… De fapt chiar uitase că ar fi cazul să cumpere şi nişte cadouri, aşa că ocazia este mai mult decât binevenită…

Intră intr-un magazin de IT şi întreabă asistentul de vânzări: “Fiţi amabil… m-ar interesa un laptop. Vreau ceva bun, şi care in plus…” “ Spune-ti vă rog… ce vă doriţi de la laptop?” “Vreau să se audă bine! Vreau cel mai bun laptop pentru redare audio. Vreau să se audă Cântecul Balenei!”

Vânzătorul se uită puţin mirat la el, a inteles ideea, a inteles şi faptul că acest compărator este puţin excentric, dar avea deja pregătit răspunsul pentru el: “Daca vreţi calitate si profunzime audio există un singur laptop care vi-l pot recomanda: Asus N55SF”.

Mark surprins de rapiditatea cu care a primit un răspuns ii cere asistentului de vânzări să ii aducă unul. Vrea să îl audă… să se convingă…

Tânărul vine cu un Asus N55SF, şi incantat de impresia ce avea să o facă probabil se apucă si turuie rapid spunând că are ultimul procesor de la Intel (i7), 8Gb RAM, placă video NVIDIA® GeForce® GT 555M cu 2 Gb VRAM, hdd 750Gb, ecran full HD, şi încă alte lucruri pe care se pare că pe bătrân nu îl impresionau, aşa că s-a grăbit să ii redea o melodie pe sistemul audio creat de Asus in colaborare cu prestigioasa firmă daneză Bang & Olufsen ( sub oblăduirea cunoscutului designer David Lewis ).

Îndată ce Mark auzi de Bang & Olufsen o sclipire apăru jucăuşă in ochii bătrânului. Deşi vânzătorul nu ştia… Mark petrecuse 5 ani in Danemarca şi apucase să ii cunoască pe cei de la Bang & Olufsen şi era familiarizat cu ceea ce însemnă acest nume in industria audio… ba chiar şi pe David Lewis îl cunoscuse.

Respectabilul biolog îl opri pe tanar din prezentare… scoase un CD din geantă şi îl rugă să pună acest disc… era “Cântecul Balenei” pe care îl pregătise pentru nepoţii săi, şi deşi era convins de ce poate acest laptop Asus vroia să se bucure preţ de câteva secunde de sunetele din lumea de dedesubtul apei…

Peste 10 minute Mark achita laptopul şi işi continua cumpărăturile. Era convins că avea să ii dea gata pe nepoţei cu acest laptop, ba chiar se gândea că şi in avion ar putea să asculte câte ceva… Păcat că nu va putea să scoată şi subwoferul cu care venea laptopul la pachet.

Desigur această excitare provocată de sunetul lui Asus N55SF nu a învins raţiunea, aşa că bătrânul biolog nu a stresat ceilalţi calatori cu sunetele scoase de balene, insă in adâncul lui ştia că a făcut o alegere bună şi in curând se va bucura de ea.