Care e treaba cu refinantarea

Am mai avut o tentativa de a scrie despre acest subiect… si anume refinantarea acum 2 luni cred, dar nu s-a concretizat intr-un articol. Intial vroiam sa blamez ideea de refinantare. Ma stresau reclamenle bancilor de la TV in care incearca sa iti spele creierul cu refinantarea… Reclama agresiva ma deranjeaza de multe ori, plus ca eu personal am o oarecare reticenta fata de subiectul banci, pentru ca am un disconfort psihic referitor la simtamantul de a fi dator catre o oarecare entitate. Simt ca cineva imi taie libertatea.

De ce nu am mai scris atunci? Pentru ca nu aveam toate datele problemei… As fi vrut sa ma interesez la cateva banci … sa fac simulari si sa desconspir pentru voi chestiile “ascunse ale afacerii acesteia”. Nu am facut asta, si de aceea nu o sa va povestesc nici astazi pe tema mai sus descrisa.

In schimb am trait prin intermediul unor colegi de-ai mei niste experiente oarecum interesante.

Se pare ca dracu’ nu e chiar atat de negru. Unul din colegii mei de munca ( de fapt mai multi, dar despre unul dintre cazurile concrete vreau sa vorbesc) avea doua credite contractate in trecut la care platea o rata totala cam de 1000 RON/luna. Creditele erau la doua banci diferite, stres cu datele de achitare a ratelor, cu umblat si alte povesti de genul…

Colegul meu a aflat de oferta BCR si s-a interesat de conditii, apoi a urmat cei cativa pasi necesari refinantrii (pasi pe care ofiterul de credite de la banca l-a indrumat), ajungand ca intr-un final sa plateasca o rata mai mica cu aproximativ 100 de lei (deci undeva la 10% castigati) pe luna. Sincer mi se pare chiar avantajos…

Asa ca daca aveti unul sau mai multe credite nu ar strica sa aruncati un ochi pe oferta de refinantare BCR, sa faceti o simulare si poate de ce nu sa reusiti sa faceti o mica economie lunara.

CE ESTE REFINANTAREA?

Refinantarea unui credit presupune acordarea unui nou credit in conditiile curente de creditare in vederea achitarii datoriilor curente detinute de catre solicitantul refinantarii la alte banci sau instituţii financiare non-bancare. Astfel, refinantarea inseamna preluarea, in general de catre o alta institutie financiara decat cea care a acordat initial creditul (este posibila insa si refinantarea la aceeasi institutie financiara), in conditii mai avantajoase, a unuia sau mai multor credite deja existente.

Prin refinantare:

se achita in totalitate datoriile curente (credite, dobanzi, costuri aferente) ale solicitantului sau ale altor persoane fizice (sot/sotie, coplatitori)

se acorda sume suplimentare, daca este cazul.

Nu uita sistemul de creditare s-a maturizat destul de mult in Romania si in lume in general odata cu criza, iar creditele actuale sunt putin mai performante ca cele vechi. Insa trebuie avut in vedere ca este imperios necesar sa fim intotdeauna alerti in relatia cu bancile, atenti la toate lucrurile ce pot aparea, sa studiem contractul, sa punem intrebarile necesare si de ce nu in ultimul rand sa ne evaluam posibilitatile finaciare fiecare in dreptul nostru pentru a nu fi pusi in situatii neplacute.

Pentru ca eu consider ca estu un subiect de inters in zilele astea, vor mai urma articole despre Refinantarea BCR si in zilele urmatoare. Nu voi scrie tampenii si nu voi face reclama gratuita pentru ca nu are rost, voi incerca sa discut cu voi elemente ale creditarii si refinantarii.