Blog personal - Mihai Grigorescu | Cat de mult conteaza sistemul de racire in cazul vitrinelor frigorifice orizontale?
15470
post-template-default,single,single-post,postid-15470,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
vitrine frigorifice industrial cold

Cat de mult conteaza sistemul de racire in cazul vitrinelor frigorifice orizontale?

Pentru depozitarea alimentelor din carne, fie ca ne gandim la produsele 100% brute sau la preparatele ce contin un procentaj semificativ de proteina animala, vitrinele recomandate pentru depozitarea acestora sunt cele cu ventilatie moderata. Principiul lor de functionare este unul cat se poate de simplu, in majoritatea ansamblurilor de acest tip evaporatorul fiind asezat in pozitie frontala, mai precis sub numeroasele tavite ce servesc drept suporturi de expunere pentru alimentele perisabile. Exceptand avantajul de ordin estetic oferit de pozitionarea strategica a evaporatorului, suntem martori si la imbunatatirea unor factori ce ajuta la conservarea mult mai eficientaa preparatelor.

Modelele dintr-un catalog de vitrine frigorifice definite de caracteristica ventilatiei moderate sunt acele agregate in care temperatura se pastreaza intr-un interval optim, omogen in decursul unei zile. Astfel, fluctuatiile nocive pentru proprietatile alimentelor depozitate sunt eliminate, iar cei care beneficiaza de produsele depozitate in stare finita si anume clientii, se vor bucura de avantajele unor alimente calitative, din care nu lipsesc nutrientii esentiali.

De ce conteaza intr-o maniera covarsitoare pretul expus de vitrinele frigorifice? De cele mai multe ori, ne asteptam ca preturile reduse sa nu atraga dupa ele o calitate inferioara a produselor, iar cele foarte scumpe sa infatiseze grila respectiva de tarife de achizitie doar prin prisma sonoritatii brandului. Ei bine, acest lucru nu se aplica si in cazul vitrinelor frigorifice, majoritatea echipamentelor ieftine dispunand de instalatii subdimensionate.

Majoritatea agregatelor frigorifice performante nu permit ca temperatura produsului depozitat sa depaseasca pragul maxim de 7 grade Celsius, in timp ce echipamentele cu o tehnologie mai slaba pot imprima facil alimentelor o temperatura de aproximativ 10 grade. Acest lucru nu va permite sa va bucurati de aceeasi calitate a aliementelor, insa devine dificil sa efectuati o plangere in acest sens pentru ca ele au inscriptionate pe eticheta o tempereratura ambianta situata intre 16 – 25 de grade, ceea ce inseamna validarea temperaturii de 10 grade Celsius care se atinge in vitrina in contextul celor 25 de grade prezente in incinta respectiva.

Spre deosebite de agregatele complexe, dintre care se evidentiaza camera frigorifica industriala in care se pot pastra alimentele pentru o perioada indelungata de timp, vitrinele orizontale au un scop bine definit: cel de prezentare, urmand ca alimentele ce se regasesc in vitrina sa fie unele refrigerate. De aceea, in manualul echipamentelor frigorifice veti sesiza  o nota de subsol care precizeaza interzicerea depozitarii alimentelor in vitrine in timp ce magazinul nu functioneaza, pentru intervalul nocturn fiind sugerate frigiderele inchise sau camerele frigorifice.

Iar daca dumneavoastra considerati ineficienta metoda de a muta alimentele prezentate ziua in vitrine frigorifice in agregate mult mai propice, precum cele enumerate mai sus, atunci va ramane la indemana o singura optiune. Mizati pe vitrinele frigorifice profesionale, modele care se subordoneaza acestei categorii fiind acelea care dispun de senzori de temperatura. Senzorii reusesc sa monitorizeze oscilatia termica din interiorul vitrinelor, controland procesul de decongelare. Astfel, in momentul in care alimentele ating temperatura de 7 grade Celsius, decongelarea este oprita si agregatul frigorific primeste impulsul de a-si schimba registrul termic spre un prag minim.