Blog personal - Mihai Grigorescu | Cat este viciu si cat este moft?
16110
post-template-default,single,single-post,postid-16110,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Viciu sau moft

Cat este viciu si cat este moft?

Nu am nici o intentie sa tin teorii antifumat, pentru ca eu insami sunt o fumatoare si inca una inraita. O familie cu doi fumatori plateste intre 100 si 200 de euro lunar pentru acest viciu, bani pe care i-ar putea folosi in multe alte scopuri. Dar cei care aleg sa fumeze stiu deja aceste lucruri, si, cum spuneam, nu la ele vreau sa ma refer, ci la faptul ca in risipa de bani care este fumatul, poate sa existe totusi o mica economie.

Ce inseamna asta, pratic? Inseamna sa deosebim momentele in care fumam de placere, de nevoie, de cele in care aprindem tigara numai pentru ca nu avem ce face cu mainile, dintr-un reflex prost inteles.

De exemplu, azi dimineata, plecand spre jos catre metrou, am avut impulsul sa imi aprind o tigara. Si am stat sa ma gandesc: chiar aveam nevoie sa fumez. Imi terminasem cafeaua cu numai 5 minute in urma si o intovarasisem cu suficiente tigari incat organismul sa nu mai simta nevoia. Asa incat…de ce? Realitatea este ca parcurgeam drumul acela singura si parca tigara imi tinea companie.

Acelasi lucru mi s-a intamplat de nenumarate ori, mergand pe strada si m-am trezit fumand numai din lipsa de ocupatie, fara sa simt cu adevarat nevoia. Iroseam tigari si bani si nu mai aveam nici macar scuza viciului. Nu mai aveam nici o scuza.

Inteleg mai bine decat oricine faptul ca fumatul este o placere. Una scumpa, asa incat nu tebuie sa o facem si mai scumpa decat este de fapt. Asa ca, daca tot fumama, sa ne aprindem tigara numai atunci cand efectiv simtitm nevoia, nu aiurea, numai pentru ca nu avem altceva ma bun de facut.