transport in comun

Ce bine e să ai gratuităţi, mai ales la ore de vârf…

De luni şi până vineri sunt obigat să mă trezesc la ora 7 dimineaţa, poate chiar la 6:50, cine ştie, uneori şi la 6:45 (contează cele 5 minute). Nasol, ştiu, dar o fac pentru că trebuie, pentru că mă duc la muncă şi pentru că dacă nu o fac o cam belesc, literalmente.

Mai nou, stau mai departe de locul de muncă. Înainte stăteam ma aproape. Cumva este logic, nu? Luam metroul, frumos, ca să ajung, iar acum, autobuzul. Cu metroul, circulă lumea bună, vorba vine, civilizată, care plăteşte căcatul ăla de carton, cartela. În RATB, nu este zi să nu văd cum o şleahtă înfometată de controlori cum prind tineri, elevi, studenţi etc. şi îi înghesuie ca să nu scape cumva, au grijă să nu circule fraudulos, să nu devină infractori.

Diferenţa e că, la metrou, nu vezi bătrâni la prima oră, gen 7:30. În schimb, în autobuz, să-mi bag pula dacă pot să respir de atâţia ghiborţi. Sunt grăbiţi, văd scaunul liber chiar dinainte de a ajunge maşina în staţie şi se dau lupte ca-n vremurile lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul pentru fiecare în parte. Coate ascuţite, nervi întinşi la maxim şi alte moduri asemănătoare de exprimare poţi întâlni la bătrânii români. Cu plăsuţele lor simpatice, îi vezi cum îşi fac loc prin mulţime şi cum te calcă pe picioare fără niciun resentiment. Nu de puţine ori am văzut copii cu ghiozdane, bărbaţi şi femei, care probabil mergeau la muncă, cum refuzau să se mai bată cu bătrânii pentru ultimul loc de la uşă. Mi se pare o mare tâmpenie să ajung târziu la muncă doar pentru că mamaie vrea să prindă produsele cele mai proaspete de pe taraba din piaţă. Unii dintre ei or mai merge pe la spitale, dar las-o-n căcat de treabă, aici e vorba şi de nesimţire… Ce naiba, trei sferturi din bătrânii României îi găseşti în autobuze la primele ore ale zilei. Oare toţi merg la spitale? Nu! Le place pur şi simplu să se plimbe gratis, să încurce, să fie răutăcioşi, să devină brusc victime dacă cineva le spune ceva şi asta pentru că nu au ce să facă toată ziua, dorm cât pot de mult şi automat că la ora 5 ei sunt în picioare.

Chiar mă gândeam ce bine ar fi fost ca gratuităţile astea să fie şi ele limitate, să nu mai profite în ultimul hal şi să-şi dorească să-i încurce pe cei din jurul lor cu orice preţ. Să le dea gratuit la ore acceptabile, când nu e aglomeraţie, să mă lase şi pe mine să circul în condiţii normale şi ei, că au tot timpul din ziua respectivă, să călătorească fără să mai fie nevoie să se îngrămădească în ultimul hal ca la toate inaugurările de magazine. Să vezi ce frumos o să fie atunci când nu o să te mai baţi cu toţi copii pentru că, din păcate, ai ajung la fel ca ei, mental vorbind, şi esti un morocănos penibil. Cei care chiar au nevoie să ajungă la spital, la analize, dimineaţa, mi se pare normal să călătorească, dar ar trebui cumva făcut ca la ore de vârf să aibă voie doar cei cu o dovadă. Gen, trebuie să mergi la spital? Bun, arată trimiterea şi ai gratuit. Nu ai nicio treabă şi-ţi place să te plimbi de nebun, plăteşte bilet, nu te comporta ca ultimul nesimţit doar pentru că simţi că ai dreptul să te plimbi când ai tu chef.

Cineva spunea cândva că dacă nu au bătrâni este necesar să-ţi cumperi unul. Ei bine, eu sunt de părere că prea mulţi bătrâni la un loc nu fac altceva decât să facă tot posibilil să te enerveze, înebunească şi să te doboare psihic pentru că ei au tot timpul din lume pentru orice. În Iaşi am auzit că cineva a propus un proiect prin care bătrânii nu mai au gratuităţi la ore de vârf şi evident că au sărit de cur în sus. Nu frate, mi se pare normal să nu fiu nevoit, eu, cu abonament pe toate liniile de 50 de lei, să mă bat pentru un loc în picioare, eventual la uşă, cu toţi bătrânii care au gratuit şi se plimbă cât vor ei. Sunt de părere că ar trebui cumva revizuit acest lucru pentru că este inacceptabil. Teoretic vorbind, ei nu prea există, că nu plătesc nimic, dat cu toate acestea, nu avem loc de ei… Ar trebui să nu mai cumpere nimeni abonamente şi bilete şi să-i lase să se plimbe cu gratuităţile toată ziua. Să vezi atunci pierderi şi cum sare guvernul cu taxele şi cu scosul gratuităţilor.