Ce este inteligența?

Aici este necesar să clarificăm sensul cuvântului „inteligență” ca un anumit mod de a face ceva, de a face anumite sarcini, de a rezolva unele probleme.

Inteligența este un aspect al activității omului, deci nu poate fi concepută ca un lucru, o substanță, o facultate, ci ca o relație; o relație între individ și lumea sa socială.

Nu există un organism care să poată fi explicat fără mediu.

În acest caz, se pare imediat că eșecul fiecărui copil în cursul educației sale, departe de a fi o indicație a singurei „lipse de daruri”, este și o indicație a sarcinii propuse sau impuse a sistemului educațional care a definit aceasta sarcină, lumea socială care susține acest sistem educațional.

Astfel, se pune sub semnul întrebării finalul pe care capitalismul îl atribuie întregului proces educațional.

Acest obiectiv nu este acela de a proclama dreptul egal al fiecăruia „la dezvoltarea maximă pe care o permite personalitatea lor”, ci mai degrabă să ofere, în măsura necesară și în interesul capitalului, minimum de cultură la minimum de oameni.

În practică, copiii care sunt numiți „nebuni” cad ca victime ale unui regim social rupt, care în același timp provoacă mutilări intelectuale grave și ignoră abilitățile lor,

fără a întreba

cum ar reacționa

în alte condiții.

Activitatea intelectuală nu este determinată în mod direct de aceste daruri biologice, particularitățile anatomice și fiziologice ale unui creier uman.

Creierul are posibilități care vor fi dezvăluite prin activare: manevrarea și interacțiunea undelor unui nerv influențează sistemul nervos din diverse sectoare. Iar determinarea acestui lucru constă în întreaga activitate socială a individului.

Nivelul de inteligență al unei persoane, departe de a rămâne constant, se schimbă constant în legătură cu condițiile sociale.

Cum am putea explica aceste modificări constante și de anvergură dacă ne imaginăm că inteligența este înscrisă în anatomia creierului? La urma urmei, creierul este un organ vechi din care nici celulele nu sunt reînnoite pe viață!