rca

Ce noutati aduce anul 2016 pe piata asigurarilor RCA?

Vestile nu sunt in totalitate pozitive, mai ales daca le comparam cu reducerea de bun augur a cotei TVA, aceasta diminuandu-se de la 24 la 20 de procente. Insa, asigurarile obligatorii pentru soferii din Romania se scumpesc incepand cu primele luni ale anului 2016, rezultatul fiind un cumul al managmentului instabil pe care l-au abordat societatile asiguratoare anii trecuti, unele dintre acestea ajungand in faliment.

Cresterea de pret a politei RCA pentru anul 2016 va aduce in lumina reflectoarelor o scumpire de aproximativ 15%, majoritatea soferilor fiind obligati sa scoata din buzunar sume mult mai consistente pentru a-si acoperi costurile cu politele rca standard. Nicio categorie de soferi nu este privilegiata, cel mai mult avand de suferit tinerii de pana in 30 de ani. Asadar, daca asigurarea obligatorie pentru masina va costa in anul precedent aproximativ 1000 de RON, in cursul anului 2016 veti ajunge in ipostaza de a plati pentru aceasta nu mai putin de 1150 de RON.

Unul dintre aspectele pozitive care se vor implementa in anul 2016 se raporteaza la accesul societatilor de asigurari la baza de date a RAR-ului, aceasta fiind prescurtarea pentru Registrul Auto Roman unde sunt inregistrate toate informatiile legate de soferi si autoturismele lor. Astfel, persoanelele care obisnuiau sa livreze date nu tocmai autentice asiguratorilor, asa cum ar fi capacitatea cilindrica a masinii sau vechimea reala a autoturismului, nu vor mai putea sa induca in eroare societatile care se ocupa de emiterea politelor.

Aduce anul 2016 modificari in privinta modalitatilor de calcul a asigurarilor RCA?

Raspunsul este unul negativ din acest punct de vedere, in stabilirea preturilor pentru RCA luandu-se in calcul si de aceasta data varsta persoanei asigurate, mediul de resedinta al acesteia, tipul de combustibil pe care functioneaza masina, capacitatea cilindrica si puterea motorului, dar si brandul masinii asigurate. In plus, se tine in continuare cont de istoricul soferului pentru a implementa sistemul Bonus – Malus. Asa cum stiti, acesta are rolul de a va oferi discount-uri de pana la 50% in contextul in care trecutul dumneavoastra ca „sofer” este unul nepatat de incidente nefericite, dar si de a adauga procente semnificative la suma pe care trebuie sa o scoateti din buzunar daca ati cauzat in trecut diverse accidente si daune.

Unde putem incheia profitabil polita de asigurare RCA?

Si din acest punct de vedere raspunsul este unul neschimbat, anul acesta mediul online ramanand cel mai competitiv din perspectiva financiara. Mai mult decat atat, soferii care s-au obisnuit cu acest  sistem de achizitie vor rasufla usurati in momentul in care vor afla ca isi pot prelungi asigurarea RCA din confortul propriului living, fara a ajunge in ipostaza de a efectua diverse drumuri la sediile companiilor de asigurari pentru a evalua obiectiv si comparativ preturile acestora. Mediul online ofera in continuare sprijinul sau celei mai comode maniere de a intra in posesia unui RCA, fiind suficient sa completati datele din talon ale autoturismului dar si datele personale pentru a ajunge fata in fata cu ofertele asiguratorilor. In functie de buget, fiecare dintre dumneavoastra isi poate alege polita adecvata pe care o va primi intr-un timp scurt pe mail dupa efectuarea platii.