Cele cinci coduri morale ale budismului

Cele cinci coduri morale ale budismului sau cunoscute în mod obișnuit drept cele cinci acte de autodisciplină, sunt inițial etichetate drept cei mai importanți piloni pentru budiști în ceea ce privește moralitatea. Ele sunt coduri etice și principii simple și etnice care trebuie urmate de către budiști în călătoria lor pentru a căuta iluminarea. Cele cinci coduri se angajează să se abțină de la rănirea sau uciderea oricărei ființe vii, de la distrugerea sau sustragerea proprietăților altora, de la comportamentele sexuale, de la utilizarea vorbirii false sau vătămătoare și, de asemenea, de la a spune minciuni și de a consuma orice tip de intoxicanți.

În timp ce medităm, importanța practicării și respectării acestor cinci trăsături sunt simbolice, deoarece sunt bazele definiției experiențelor de meditație ale fiecăruia și, în același timp, sunt elemente unice și strategice care ne permit să dezvoltăm mintea și caracterul pentru a respira atenție. Pentru a înțelege mai bine cele cinci coduri morale, le vom parcurgem în detaliu.

1. Abține-te de la rănirea sau uciderea oricăror ființe vii

Primul cod urmărește principiul abstinenței în rănirea sau uciderea oricăror ființe vii pentru a promova umanitatea și empatia. Este extrem de important să înțelegem corect conceptul, deoarece de cele mai multe ori, indivizii se confundă în acest sens. Nu se concentrează numai pe a provoca daune fizice oamenilor, ci fiecărei ființe vii de pe planetă; animale, insecte, plante etc. Cu toate acestea, se pun întotdeauna întrebări cu privire la faptul dacă se consideră că încalcă regula atunci când mănânci carne sau poartă haine făcute din animale. Ei bine, răspunsul este pur și simplu „nu”, deoarece noi, în calitate de clienți, nu efectuăm niciun fel de acte sau eforturi de a răni sau ucide animalul. Cu toate acestea, rămâne o chestiune foarte discutabilă.

2. Abține-te de la distrugerea sau furtul proprietăților altora

Acest cod subliniază faptul că ne abținem de la distrugerea sau furtul proprietăților, bunurilor, banilor – iar lista continuă – care nu ne aparțin pentru a susține amabilitatea și respingerea oricăror lăcomii și dorințe, conform doctrinei budiste. Mai mult, acest act de autodisciplină este responsabil și în crearea unui mediu non-toxic și pașnic pentru socializarea secundară a indivizilor. Dauna sau furtul proprietăților altora este sinonimă cu haos, violență sau revolta care nu sunt componente sănătoase pentru creșterea unei persoane.

3. Abțineți-vă de la abateri sexuale

Abandonarea de orice formă de abateri sexuale este al treilea cod moral. Principalele sale virtuți sunt asociate cu demnitatea, integritatea și respectul pentru fidelitate. Sensul acestui cod este destul de divers, deoarece pentru călugări înseamnă că nu se angajează în niciun fel de relații sexuale. Cu toate acestea, pentru pasionații de meditație, de exemplu, sensul acestei a treia discipline este să se abțină de la a avea orice formă ilegală de relație, fie ea, morală sau fizică cu o altă persoană, de exemplu, în cazurile în care ambele părți sunt căsătorite cu alte persoane, dar ei desfășoară activități sexuale unul cu celălalt.

4. Abțineți-vă la a folosi discursuri false, dăunătoare și mincinoase

„O minciună duce la alta”, iar în actul moral de auto-disciplină, este important să vă abțineți de la a folosi discursuri false și rău, precum bârfe sau chiar minciuni. Se concentrează pe realitatea de a fi mereu cinstit și veridic în viață. Nu dorim să rănim sentimentele altora sau să le distrugem încrederea folosind dialoguri false și răutăcioase sau mințindu-le. Onestitatea creează relații sănătoase în societate.

5. Abțineți-vă de la a consuma orice tip de substanțe toxice

Nu în ultimul rând, codul final ne refuză să folosim substanțe toxice precum băuturi alcoolice, țigări și droguri slabe sau tari, care, pe de altă parte, contribuie la promovarea atenției și a responsabilității. Aceste rele sociale distrug moral o persoană, făcând-o să acționeze și să gândească diferit, precum și fizic, făcând-o să fie predispusă la numeroase forme de boli.

Ești pregătit să experimentezi și să respecți aceste cinci coduri morale?