Cum alegi hostingul de cea mai buna calitate pentru site-ul tau?

Pentru a putea functiona, un site web trebuie sa aiba, in primul rand, un loc unde sa isi duca existenta. Acest loc este reprezentat de un server, sau, mai exact, pe un HDD. Da, un site poate sta si pe un computer personal, fara probleme, insa acest lucru presupune ca acest computer va fi mereu pornit si va trebui sa faca fata unui numar mare de vizitatori.

Din acest motiv, majoritatea celor care se hotarasc sa demareze un proiect online, opteaza pentru achizitia hostingului.

Cum alegi cel mai bun hosting?

Achizitia , sau inchirierea unui hosting, poate sa fie o adevarata provocare. Ofertele sunt foarte multe si variate, preturile sunt si ele foarte variate iar calitatea gazduirii web poate sa difere mult, de la un furnizor la altul.

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare in momentul in care cumperi un pachet de gazduire, este analiza propriului site. Da! Stim ca nu ai inca un site, insa trebuie sa te gandesti la ce iti doresti de la el si la ce poti astepta de la el, intr-un mod cat se poate de realist. In functie de numarul de vizitatori pe care preconizezi ca ii vei avea, de dimensiunile site-ului si de importanta acestuia, vei sti care este varianta de care ai nevoie.

– Hosting gratuit. Exista variante gratuite de gazduire, destinate blogurilor mici sau site-urilor aflate la inceput. De regula, nu este o optiune foarte buna, deoarece in timp poate sa genereze destul de multe probleme. Daca nu ai buget insa, este o solutie de luat in calcul.

Hosting shared. Este hosting platit, insa costul sau nu este unul foarte mare. Acesta poate sa inceapa de la doar cateva zeci de centi lunar si poate ajunge la cativa euro, in fiecare luna. Este perfect pentru site-urile mici, care nu au pretentia unui numar foarte mare de utilizatori si care nu provoaca pagube mari in cazul in care nu mai functioneaza. Hostingul Shared se refera la serverele pe care sunt gazduite mai multe site-uri. Marele risc la care esti supus daca apelezi la o astfel de solutie, este acela de a suferi de pe urma greselilor altora.

– Server virtual(VPS). Este o solutie foarte buna, pretabila chiar si pentru site-uri mai mari. Un VPS este, practic, o masina virtuala care are destinate propriile resurse, chiar daca, este prezent pe un server fizic alaturi de alte VPS-uri. Ideea principala este faptul ca odata ce ai la dispozitie un astfel de server, nu va trebui sa iti faci griji in ceea ce priveste prezenta altor site-uri pe server iar toate greselile vor fi asumate de tine.

– Server dedicat. Serverul dedicat este o masina ( un computer), destinat in exclusivitate site-ului sau grupurilor de site-uri pe care vrei sa le gazduiesti. Este cea mai buna varianta, din punct de vedere al sigurantei obtinute, insa poate sa vina cu costuri foarte mari si cu o greutate destul de mare in ceea ce priveste utilizarea.