Blog personal - Mihai Grigorescu | Cum au aparut cizmele?
15820
post-template-default,single,single-post,postid-15820,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
cizmele negre peste genunchi

Cum au aparut cizmele?

In secolul XXI, sunt purtate de toate femeile, mai ales in sezonul rece. Sunt vedetele podiumurilor de moda si preferatele designer-ilor. Le regasim sub diverse forme, modele, imprimeuri, cu toc gros, subtire, inalt sau fara. Dar cine sunt ele de fapt? De unde au aparut cizmele?

Cizme dama nu au fost atat de populare inante de anii ’60, insa incepand cu anii ’70, importanta lor a inceput sa se raspandeasca rapid si sigur, astfel ca in zilele noastre au devenit un element definitoriu pentru garderoba de iarna a unei femei. In 1960, Berth Levine este declarat prima persoana care introduce acest articol de incaltaminte in Haute Couture. Treptat, marii designeri au anuntat ca cizmele, de toate marimile, sunt senzatia momentului.

In perioada anilor ’70 – ’80, cizmele erau incadrate la categoria fashion, a doamnelor care sunt pasionate de moda. Treptat a devenit o moda obsinuita, pe care toate femeile o adoptau. In 1977, cizmele au adus 20% din vanzarile de incaltaminte din Statele Unite, iar la finalul anului, ocupau o mare parte din paginile revistelor de moda.

Anii ’90 au fost marcati de o explozie a culturii dance, asociata cu un tipar de moda specific. Cizme cu tocul inalt, gros, cizme peste genunchi erau purtate de cei care mergeau in cluburi, insa ele au intrat si in atentia specialistilor din toata lumea, care au flirtat cu astfel de articole de incaltaminte. Un exemplu renumit in acest sens este Gianni Versace.

Cizmele au devenit atat de populare, incat Vogue a indraznit sa declare anul 1993, anul Cizmelor; an in care au aparut o multitudine de stiluri, variante si modele, proiectate sa poata fi purtate oricand, oriunde. In anul 1995, colectia de toamna – iarna a lui Versace include articole a caror lungime se intinde pana sub genunchi. Odata cu aparitia acestei colectii, designerul seteaza moda cizmelor pentru iarna pentru urmatorii 10 ani.modele elegante

Pana dupa anii 2000, toate femeile din intreaga lume erau fascinate de cizmele pana sub genunchi. Cele mai multe modele erau realizate in acest fel, astfel ca femeile au inceput sa fie din ce in ce mai atrase de aceasta zona.

In prezent, exista mai multe modele populare de cizme. In functie de stilul vestimentar si de personalitatea noastra, alegem si ce tip de cizme sa purtam. Daca suntem mai libertine, ne place sa mergem mult si sa ne simtit comod, atunci vom alege cizmele pana la glezna, fara toc, cu aplicatii metalice. Daca suntem genul de persoane elegante, vom purta cizme cu toc inalt, gros sau subtire, pe care le vom asorta la o tinuta de seara.

 

In ceea ce priveste design-ul si variantele de calapod si toc, ele sunt aceleasi ca in cazul oricaror alte articole de incaltaminte. Elementul definitoriu in acest caz este reprezentat de lungimea, modelul, forma si materialul din care este confectionata partea ce acopera piciorul. Aceasta poate sta strans pe picior, poate fi putin larguta, rigida sau flexibila.

Cele 4 modele recunoscute si populare sunt: modelul pana la glezna, de lungime medie, la nivelul genunchiului si cele peste genunchi. Ideal este ca in garderoba dumneavoastra sa se regaseasca un articol din fiecare categorie.