Blog personal - Mihai Grigorescu | Cum să dezvolți o prietenie adevărată?
16501
post-template-default,single,single-post,postid-16501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Cum să dezvolți o prietenie adevărată?

Dezvoltarea prieteniei cu alți oameni este esențială în viața noastră datorită propriei noastre naturi. Ființele umane sunt ființe relaționale, ca tot ceea ce găsim în natură. Identitatea noastră este modelată de relațiile pe care le stabilim cu lumea sau mediul nostru, societatea noastră, ceilalți oameni și cu ceva care ne transcende. Prin urmare, trebuie să iubim și să fim iubiți pentru a deveni pe deplin ființe umane, întrucât iubirea este cea mai înaltă formă în care ne putem raporta cu ceilalți și una dintre cele mai distincte caracteristici ale speciei noastre.

Cu toate acestea, relațiile pot fi și o sursă de atașament impur, ură, dezamăgire, regret, vinovăție, ostilitate și durere. Dacă legăturile noastre cu ființele umane nu se bazează pe principiile adevăratei prietenii și iubiri necondiționate, vom lupta pentru a îndeplini dorința de a satisface așteptările altor oameni sau vom încerca să controlăm viața altor oameni, astfel încât să ne poată satisface pe a noastră.

Aș dori să vă împărtășesc 5 puncte cheie pentru a dezvolta și susține o prietenie adevărată:

1. Asumați-vă responsabilitatea propriilor emoții. Unul dintre principalele impedimente care ne împiedică să stabilim relații profunde cu oamenii este reticența noastră de a deține emoțiile noastre. De multe ori îi o învinovățim pe cealaltă persoană pentru ceea ce simțim, fără să ne dăm seama că hotărâm să dăm celuilalt puterea de a ne influența. Nu este totuși ceva de care trebuie să ne fie frică sau ar trebui să evităm. Când creăm o legătură de afecțiune cu o altă ființă umană, suntem automat vulnerabili la acțiunile care se întâmplă sau sunt produse de această persoană. Fiind conștienți de asta, ne-ar fi mai bine dacă ne asumăm responsabilitatea și ne îmbrățișăm emoțiile care apar în lumea noastră interioară, în loc să oprim relația sau să-l învinovățim pe celălalt pentru ceea ce simțim.

2. Fii autonom și respectă autonomia celuilalt. Relațiile pot fi stabilite doar dintr-un loc de libertate și autonomie în ambele părți. Dar libertatea și autonomia nu pot ieși decât din dragoste, de parcă nu ne luăm deciziile din dragoste, le vom scoate din fricile și interesele egoiste ale noastre fiind condiționate de surse externe. Dreptul de a lua decizii este întotdeauna la noi. În același mod în care nu putem stabili o prietenie adevărată fără a ne exercita autonomia și responsabilitatea și a decide liber să iubim sau nu cealaltă persoană, trebuie să respectăm libertatea și deciziile celuilalt.

3. Privește-l pe celălalt ca un scop nu ca un mijloc. Scopul principal al prieteniei este să iubim, pentru că aceasta este cea mai inerentă nevoie a noastră. Dar iubirea nu are alt obiect decât iubirea. Prin urmare, valoarea prieteniei noastre cu ceilalți nu se datorează utilității relației. Dragostea noastră pentru o persoană nu ar trebui să depindă de capacitatea ei de a îmbunătăți condițiile vieții noastre. Acest lucru duce la utilizarea celeilalte persoane ca mijloc de a ne îndeplini dorințele mai banale și superficiale și a preveni posibilitatea de a simți bucuria de a avea o prietenie adevărată, care este un scop în sine.

4. Caută binele celuilalt. Când iubim o altă persoană, căutăm binele celuilalt pentru că ne bucurăm de propria fericire. Prin urmare, căutarea noastră pentru binele celuilalt este dezinteresat. Îl servim pe celălalt fără să ne așteptăm la nimic. Faptele de dragoste sunt făcute de dragul său.

5. Îmbrățișați diferențele. Prietenia nu înseamnă să ai aceleași interese, opinii și gânduri ca și cealaltă persoană. Prietenia salută diferențele și le integrează într-un nivel de unire care le cuprinde, dar le transcende. Prietenia presupune recunoașterea faptului că valoarea relației depășește trăsăturile personale și sistemul nostru de credințe.

Prietenia este așadar o practică a iubirii necondiționate, o oportunitate de a crește împreună spre împlinire, o călătorie spre desfășurarea celor mai prețioase capacități ale unei ființe umane. De ce să nu-l descoperiți prin propria experiență?