Blog personal - Mihai Grigorescu | Cum sa gatesti ieftin: sosurile
15948
post-template-default,single,single-post,postid-15948,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
sosuri

Cum sa gatesti ieftin: sosurile

Posibil sa fie gata sa imi sara in cap toti nutritionistii din lume, dar sa mananaci santos, fara grasimi si colesterol inseamna sa gatesti scump, iar sotului meu, care muncesrte 12 ore pe zi si are o munca grea, fizica, cu consum mare de energie, nu ii pot da salate sau legume inabusite. Bucataria romaneasca si internationala ofera o gramada de sosuri delicioase, pe baza de ceapa calita sau pulpa de rosiii (sau amandoua) cu bucatele de pui, porc sau vita si daca la el asortam o mamaliguta aburinda sau o bucata de paine proaspata, gata masa de prinz.
Cele mai bune sosuri imi ies cu carne de porc, pe care o cumpar la oferta. Chiar daca este mai tare si fierbe mai greu (cum este spata de porc) are un pic de grasime si asta da un gust foarte bun, iar fiertul indelungat nu deranjeaza cu nimic, pentru ca nu mai calesc decat foarte putin legumele inainte de a le pune la cuptor si pana se inmoaie ceapa, numai bine e fiarta si carnea din sos.
Singurul inconvenbient al sosului este acela ca situatia devine dificila in momentul in care trebuie sa il iei la pachet, la serviciu, de exemplu. In cazul in care nu ai unde sa il incalzesti, pare gras si nu ii simti aromele cu adevarat. Si oricum, ai nevoie de casolete care sa se inchida foarte bine, altfel te trezesti ca iti curge prin punga in care il duci si care poate sa mai adaposteasca si altceva.
O varianta de servire tot ieftina si gustoasa este cu piure de cartofi sau pur si simplu cartofi fierti, putin pasati (fara laptele si untul care se pun la piure).  Grasimea sosului va contrasta in mod placut cu cartoful mai degraba uscat si combinatia va satura cu siguranta si pe cei mai mancaciosi.