Darurile nu există

Ce este un cadou? Se naște cineva cu un cadou? Există darul? Pentru filosoful Lucien Sève, nu exista.

Am aflat despre cadouri în două momente din viața mea. În primul rând, în copilărie, într-o familie patriarhală și creștină, am aflat că eu, desenând și pictând mai bine decât colegii mei, aveam un dar. Și acest dar a fost ceva divin, precum un dar pe care mi l-a dat Dumnezeu pentru o viață (citiți între rânduri un anumit protestantism, ca în „Etica protestantă și spiritul capitalismului”) al lui Max Weber. Ei bine, mulți oameni cred – așa cum am crezut eu – că, pentru că ai un cadou, ar trebui să te simți privilegiat, aproape ales cu o misiune și să onorezi acel cadou. Este în regulă să gândești așa, dar acesta este doar un mod de a gândi, în cadrul unei abordări creștine.

Și de unde vine această idee că darul este divin? Ei bine, provine din Biblie. Biblia este cartea de bază din care se construiește gândirea creștină. Pare a fi evident să spunem asta, dar Biblia a fost scrisă de oameni – nu a fost scrisă singură, de la sine. Și acești oameni au vorbit despre Duhul Sfânt, despre darurile Duhului Sfânt. Anume, există șapte cadouri:

Darul înțelepciunii

Darul înțelegerii

Darul sfatului

Darul științei

Darul milei

Darul cetății

Darul lui Dumnezeu temându-se

Deci, m-am văzut într-adevăr ca un copil cu un dar pentru desen. Această realizare a fost accentuată când aveam 12 ani și am câștigat un concurs național de un post de televiziune. Îi promisem lui Dumnezeu că, dacă câștig concursul, voi absolvi proiectarea industrială, nu relațiile internaționale (ceea ce mi-aș dori ca un plan B). Și așa mi-am respectat promisiunea. Am studiat proiectarea produselor la UEMG (Universidade do Estado de Minas Gerais) din 2007 până în 2010. Apoi am făcut un master în Ingineria Producției la UFMG, iar în prezent, am două doctorate, unul în Inginerie de Producție, de asemenea, la UFMG, iar celălalt unul care să-mi îndeplinească Planul dorinței sufletului B – la Institutul Internațional de Studii Sociale, Universitatea Erasmus din Rotterdam.