retele mobile

De ce barierele de minute in retelele mobile vor cadea

Citeam la Visu’ pe blog un articol legat de faptul daca este normal ca un serviciu pe care il platesti sa il poti folosi doar cand vrea nenea Vodafone, Orange sau Cosmote.

Plecand de la ideea asta, io zic altceva: in cativa ani de zile majoritatea operatorilor or sa scoata limitarea minutelor in alte retele.

Si asta din 3 motive:

Portarea.

Se vorbea tot mai des prin Rds de situatia in care un client suna pe un numar crezand ca suna in retea, dar numarul ala de fapt sa fie portat in Romtelecom si el sa plateasca fara sa stie. Asta a generat o precautie mult mai mare din partea abonatilor si evident convorbiri mai putine. Cautandu-se o solutie, cineva a venit cu ideea: “nu ar fi mai bines sa le dam convorbiri nelimitate in anumite retele si tarife fixe in celelalte?” Pai…ba da. Si asa au scos pe piata un abonament de telefonie fixa cu minute nelimitate in retele fixe si tarife foarte asemanatoare in retelele mobile. Diferenta e ca acelasi produs costa la Erdeesh 2 euro pe luna si la Romtelecom 11. Sunt sigur insa ca or sa apara contraoferte. Ghiman e baiat destept.

Concurenta.

Isi mai aduce aminte cele 100 si ceva de minute in retea cu care ne chinuiam pe la Orange sau Vodafone pana sa apara cartela Cosmote cu 2 mii de minute? Tin minte ca a rupt orice bariera de pana atunci. Au trecut doar 2 ani si deja exista convorbiri nelimitate in retea la preturi accesibile.

Renteaza.

Mai tine cineva minte cate minute consumam lunar din cele 2000? Majoritatea din noi nici jumatate. Si e logic: De ce sa iti dau un abonament de 4 euro cu 1000 de minute pe care le poti vorbi cand iti pot da un abonament de 6 euro cu 2000 de minute, din care vorbesti doar 1000?