Blog personal - Mihai Grigorescu | De ce comunicarea este esențială în relații
16486
post-template-default,single,single-post,postid-16486,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De ce comunicarea este esențială în relații

Cuvintele au o energie semnificativă. Dacă este puternic, fiecare mesaj poate transmite o gamă largă de emoții. Prin urmare, merită să depunem efortul pentru a le folosi în direcția corectă și în scopul corect spre o comunicare eficientă pentru relații mai bune.

Un mesaj poate fi împărțit în 4 niveluri, după cum urmează:

1. Ce vreau să spun

2. Ce spun eu

3. Ce auzi

4. Ce presupuneți

Comunicarea creează, construiește și rupe relațiile

Oamenii reacționează și, în consecință, își trăiesc viața mai mult în conformitate cu percepția lor asupra realității decât cu realitatea în sine. De exemplu, relațiile romantice sunt influențate de diferite limbi ale dragostei, iar conexiunea tinde să eșueze atunci când partenerul nu este în măsură să vorbească aceeași limbă a iubirii ca și cealaltă persoană implicată. Potrivit lui Gary Chapman, cele 5 limbi primare ale dragostei pot fi identificate ca: cuvinte de afirmare, atingere fizică, cadouri primite, timp de calitate, acte de servicii.

Comunicarea este și rămâne însăși esența relațiilor noastre. Cât de bine comunicăm vom determina calitatea relațiilor și vom da valoare intențiilor noastre. Astfel, comunicarea creează, construiește și rupe relații.

Este înțelept să pornim de la presupunerea că toți suntem comunicatori imperfecți. Rolul experienței, percepția limbajului corporal, prejudecățile cognitive, interpretările în transmiterea mesajului schimbă o parte din sens.

Deveniți căutător de sens

Modul de interpretare a ceea ce declanșează un mesaj în noi înșine este puternic. O mai bună înțelegere este adesea ajutată doar de acțiuni simple. Întrebând persoana ce a spus, ceea ce au vrut să exprime prin mesaj, mai degrabă decât să fie judecați sau criticați,  poate fi o bună lecție de învățat și practicat pe viitor.

Fiind dedicați în acest sens, indiferent de rolul nostru, poate face o diferență uriașă în interacțiunile noastre. Putem trece de la poziția de a judeca greșit și de a respinge la o înțelegere mai profundă. În acest fel, se poate scăpa de capcana sosirii la o presupunere greșită și se poate bucura de relații de durată.

Deveniți un căutător de sens, acordând prioritate la ceea ce persoana intenționează să spună. Motivul pentru care dorim să facem acest lucru este mai multă fericire, liniște sufletească și mai puțină respingere.

Pași practici pentru a fi mai atenți

O comunicare eficientă are un efect mai mult decât benefic și un rol important în diferite tipuri de relații. Comunicarea este un proces de gândire în timpul căruia o persoană trece inevitabil de la fapte la decizie sau acțiune. A pune întrebări corecte va ajuta să înțelegeți și să decodați ce se întâmplă cu adevărat. Deci, înainte de a răspunde sau judeca o situație, întrebați-vă:

1. Cât de sensibil sunteți la ceea ce spun alții?

2. Ești conștient de ceea ce presupun alții, dar nu spun?

3. Înțelegeți cum se simt alții?

4. Asculți dincolo de cuvintele rostite?

Utilizarea acestui model de comunicare poate ajuta oamenii să ajungă la concluzii mai bune și să asculte cu intenția de a înțelege. Este un proces de raționament care ne permite să rămânem obiectivi atunci când comunicăm cu alte persoane. Acest tip de creștere a abilităților de înțelegere și comunicare face posibilă ajungerea la o concluzie partajată fără niciun conflict.