gradinarit

De ce ne place gradinaritul

Gradinaritul poate insemna afacere, munca sau placere si relaxare, depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Gradinaritul la nivel mare, se realizeaza de catre firmele de amenajari gradini care fac mai mult decat sa planteze cateva plante decorative si sa tunda iarba si arbustii.

Este adevarat, tunsul ierbii sau al arbustilor, sunt pasi importanti in intretinerea gradinii dar nu sunt cele mai importante parti ale acestei activitati. Cand ajungem la intretinerea gradinii in mod sigur deja avem o gradina amenajata cu alee, cu stancarii, iaz sau cascada, grupuri cu flori si plante decorative bine alese si cu arbori ornamentali frumos colorati.

Munca in gradina necesita foarte mult timp, de la tunsul ierbii pana la plantari si udat. Si totusi este o munca linistitoare si placuta. Munca cu pamantul ne ajuta sa ne limpezim gandurile, sa simtim apartenenta la acesta. Probabil ca asa au simtit si stramosii nostri de fiecare data cand au adancit plugul in pamant.

Este adevarat, fara sudoare nu ajungem nicaieri, dar o munca sustinuta si bine gandita va aduce rezultatul dorit, o gradina infloritoare plina de culori si texturi colorate a carei vedere sa ne aduca bucurie.

Un gradinar grijuliu isi viziteaza gradina zilnic, curata plantele de frunzele uscate, examineaza pamantul sa fie fertil si asigura hidratarea corecta a plantelor. Aceste momente pline de grija si iubire fata de plante ne ajuta sa ne rupem de realitatea existenta si sa intram putin in lumea misterioasa a plantelor. Cand pasim pe poarta gradinii uitam locul de munca, uitam stresul si seful coleric care urla pe coridor, vedem doar ce este frumos si placut in jurul nostru si ne dedicam pastrarii lor cat mai mult timp, in sufletul nostru.

Indiferent in ce lume sau tara ajungem vom intalni gradini ca o lume aparte a realitatii existente. Un loc construit pentru odihna sau pentru meditatie. Un loc unde plantele isi pot etala frumusetea si pot oferi iubirea lor nestingherit. De aici vine placerea noastra de a vizita gradini si admira frumusetea plantelor. Plantele raspund sentimentelor noastre, daca le iubim si ele ne ofera iubirea lor, daca le zambim si ele ne privesc cu zambetul lor si ne transmit bucurie.