De ce sa spunem „da” service-urilor auto autorizate?

Zilele trecute „frunzaream” internetul, un lucru pe care obisnuiesc sa il fac tot mai adesea aflandu-ma in cautarea unui atelier sudura aluminiu gata sa imi indeplineasca toate cerintele inainte de instalarea propriu – zisa a anotimpului rece. Ce-i drept, sunt o persoana cu adevarat selectiva si consider ca autoturismul meu merita acelasi grad de atentie, mai ales ca am pompat de-a lungul timpului suficienti bani in bunastarea si aspectul sau estetic.

Si totusi, am ramas surprins in momentul in care am citit faptul ca mai mult de 5000 de persoane care au fost intervievate in privinta service-urilor auto au declarat faptul ca nu si-ar lasa vehiculul pe mana unor persoane lipsite de profesionalism – acest lucru tranducandu-se, cel putin in viziunea mea, in alternativa unui service auto neautorizat.

De ce am fost uimit? Ei bine, probabil inca ma asteptam ca pretul sa fie un barometru decisiv pentru persoanele care aleg sa calce pragul unui service auto, aflandu-se fie in cautarea unui seviciu de indreptare jante aliaj, fie in cautarea unui atelier vestit pentru vopsirea sa electrostatica de calitate. Surprinderea mea este una cu totul placuta pentru ca noi ar trebui sa ne gandim intotdeauna la garantia unei lucrari efectuate „ca la carte”, la utilizarea pieselor originale calitative, dar si la gama de consumabile ce deserveste intregul amalgam de verificare sau de repunere in functiune a autoturismului.

Interesanta este si perceptia service-urilor auto autorizate care s-a modifcat substantial in ultimul timp, asta pentru ca ele incearca o apropiere constanta fata de potentialii lor clienti, carora le promit transparenta, calitate si accesibilitate, punandu-le la dispozitie o sumedenie de pachete promotionale. Contributia noilor strategii de marketing este una importanta, insa o schimbare majora s-a produs in perceptia publicului romanesc care, obosit pana peste masura sa primeasca servicii indoielnice si tratamente superficiale in orice domeniu de activitate, a ajuns sa fie mult mai pretentios si mai bine informat.

De ce aleg intotdeauna serviciile unui service auto autorizat? In primul rand, in momentul in care sunt multumit de rezultatele pe care mi le ofera o anumita companie, indiferent ca ma raportez la mentenanta masinii, la firma de curatenie pe care o angajez, la brandurile alimentare care aduc pe piata produse compatibile cu gusturile mele sau la haine, decid sa raman fidel numelui repectiv, in loc sa incept sa alerg dupa un pret ceva mai accesibil. Ca sofer, oportunitatile sunt nelimitate: poti incepe de la cel mai inalt nivel, lasandu-ti autoturismul doar pe mana service-urilor de marca, pana la varianta centrelor zonale, care desi nu prezinta aceleasi dotari dispun de un personal amabil si experimentat, gata sa iti trateze problema cu seriozitate.

In al doilea rand, in momentul in care pasesc intr-un atelier auto prefer sa imi rezolv acolo toate probleme –  revizia, indreptarea jantelor, sudura unor piese sau inlocuirea completa a acestora. Daca trebuie sa ma deplasez de fiecare data in alt loc pentru a beneficia de un arsenal complet de ingrijire a autoturismului meu nu am rezolvat nicio problema, chiar daca pretul final va fi ceva mai mic. De ce? Tocmai pentru ca am pierdut timp, energie, carburant pentru a ma deplasa, dar si pentru ca trebuie sa fiecare data sa ofer explicatii altor specialisti in privinta cerintelor mele. Atunci cand la mijloc se regaseste un singur atelier profesionist, cerintele sunt minimaliste si lucrarile dureaza mul mai putin. Asta numesc eu intr-un cuvant „eficienta”.