Blog personal - Mihai Grigorescu | Din pacate, romanii nu prea citesc
16214
post-template-default,single,single-post,postid-16214,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Lectura

Din pacate, romanii nu prea citesc

Din păcate, atunci când vine vorba de cititul unei cărţi, vorbind la general, foarte puţini nu sunt interesaţi nici măcar să o deschidă. Copiii, de obicei, sunt atraşi de cărţile care conţin poze. Partea proastă, sau bună, depinde de caz, e că un copil ia din comportamentul părintelui foarte mult. Dacă mami stă până la miezul nopţii pe Facebook, iar tata o arde mai mereu cu telecomanda în mână şi cu berea la 2L lângă el, atunci copilul ce poate să înveţe?

Sunt rari părinţii care chiar se implică. Ceilalţi îşi dau naiba copiii, să se descurce cum pot şi să-i lase-n pace că ei au terminat de mult şcoala. Ce teme frate? Acum pe bune, ce poţi să-i ceri unuia cu 8 clase căruia nu i-a plăcut şcoala sub nicio formă şi a fugit de ea ca dracu de tămâie? Să îşi îndrume copilul către cărţi? Păi, dacă el a văzut că a câştigat mai mulţi bani din munca zilnică, din cărat de moloz sau din mersul cu oile pe câmp, atunci ai pretenţia ca el să-i spună copilului său Tati, pune mâna şi învaţă că de asta depinde viitorul tău.

Nu vrei să ajungi ca tati şi ca mami să îţi rupi spinarea pentru a câştiga pâinea zilnică, nu? Nici nu se pune problema. Deci, şcoala nu este promovată cum trebuie, în primul rând, de acasă. Unii copii încep cu stângul, urăsc mersul la şcoală şi asta pentru că părintele nu l-a ajutat să-şi lărgească în vreun fel orizontul cultural. Nu că nu ar fi vrut, dar nici el nu are.