Blog personal - Mihai Grigorescu | Generatorul pe curent
15541
post-template-default,single,single-post,postid-15541,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Generatorul pe curent

Pentru acest început de zi o să vă povestesc o întâmplare funny ce a avut loc cam prin iulie anul trecut, în zilele când mercurul exploda în termometre și toți ar fi dat orice pentru un strop de răcoare în sistem sau o adiere de vânt în țevi. După cum probabil se știe, exact în aceste zile se întâmplă să cadă cel mai des curentul din cauza „N”-șpelor de mii de aparate de aer condiționat ce solicită la maxim o rețea și așa vai de steaua ei, provocând incidente destul de neplăcute, unele chiar tragice.

Așa se face că exact într-una din aceste zile, care se anunța mai caldă ca niciodată, s-a întâmplat să pice curentul la câteva zeci de blocuri odată. Într-unul din ele se afla, după cum bine ați ghicit, și o casierie RCS.

Acolo, nebunia după lume. Încăperea mică și încinsă era plină cu oameni ce abia puteau respira, un miros de transiprație de ți-o lua sufletul la fugă în cârcă cu nas cu tot, opăreala după lume, aerul condiționat nu mai făcea față de mult, nervii erau mai întinși la maxim.

Dintr-o dată se oprește tot. Calculatoare oha, lumină canci, sisteme zero. Lumea, diperată că stătuse atâta timp la coadă degeaba, începe să se manifeste din ce în ce mai zgomotos, oamenii din blocul respectiv încep și ei să iasă afară din scară pentru a vedea de ce nu mai merge curentul. În câteva minute pe trotuarul din fața blocului se formase deja o mică revoluție ai cărei lideri erau o mână de bătrânei în pantaloni scurți și în pantofi, ce discutau de mama focului pe subiectul arzător.

Toată lumea înjura pe toată lumea, erau de vină bozgorii, Băsescu, țiganii, Boc, Oprescu, supermarket-urile, vecinii de peste drum, Enel-ul (nu neapărat în ordinea asta), fiecare își aducea propria logică mai mult sau mai puțin dreaptă în cazul de față fără nici un rezultat.

Între timp, în urma apelului din casierie se prezintă o echipă tehnică cu un generator pentru a asigura repornirea sistemelor. Problema era că generatorul ăla făcea o grămadă de zgomot și scotea o grămadă de fum, astfel că în scurt timp a devenit ținta numărul 1 pentru micii revoluționari.

Unul din ei , un bătrân cu o chipie roșie pe cap și față de nevăstuică, spune:
– Ce dracu’ faceți domnule cu lighioana asta aici, că m-ați și speriat când i-ați dat drumul!
– Am pus generatorul în funcțiune pentru că nu este curent și casieria trebuie să funcționeze pentru ca lumea să vină să plătească cablul, spune unul din angajați.
– Păi dă-o dracului domnule, tocmai aici în ușa de la scara blocului v-ați gândit să îl puneți? Nu vedeți ce zgomot face?
– Face acel zgomot pentru că este un motor care e la lucru. De asta e generator, pentru că generează curent pentru aparatura noastră.
Un alt bătrân, un domn cu nas încovoiat și ochelari cu rame negre și lentile cât fundul unui borcan întreabă:
– Păi și de ce miroase în halul ăsta a benzină domne?
– Pentru că merge pe benzină.
La care primul bătrânel:
– Păi de ce nu îl băgați în priză?

De atunci prin Erdeesh circulă zicala: “ Să îți mai vezi tu banii când mi-oi băga eu generatorul în priză”.