peer gynt

In fiecare dintre noi exista un Peer Gynt

În fiecare dintre noi există un Peer Gynt: suntem neliniştiţi, mereu în căutare de prilejuri fericite, dornici de cunoaştere, într-o căutare veşnică de răspunsuri la întrebări fundamentale şi într-o goană obsesivă de descoperire a eului propriu. Unii luăm decizii, facem alegeri – poate nu şi cele mai bune. Alţii nu facem nici măcar atât, ci aşteptăm ca destinul să decidă pentru noi, în timp ce viaţa se scurge sub ochii noştri. Da, suntem muritori! Iar Peer Gynt este o reamintire pentru noi că la final toţi dăm socoteală pentru faptele noastre.

Trei ore şi jumătate – atât a durat avanpremiera poemului dramatic scris de Henrik Ibsen în 1867, Peer Gynt – o coproducţie între Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” şi Compania Forte din Budapesta. Şi chiar dacă ar fi durat 5-6 ore, aş fi stat până în ultima secundă, pentru că viziunea regizorului Horvath Csaba depăşeşte orice experienţă teatrală a mea de până acum. Adevărul e că abia am aşteptat acest spectacol, curioasă din calea-afară de cum se poate adapta într-o piesă de teatru o poveste atât de lungă, de complexă şi cu atâtea personaje, precum e Peer Gynt. Însă, Horvath Csaba a abordat alternanţa dintre fantastic şi real printr-o manieră originală, făcând-o aproape insesizabilă, printr-o atenţie excesivă la detalii şi la construirea personajelor – prea puţin prin decoruri. Iar toată admiraţia mea se îndreaptă către Balasz Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, care l-a interpretat pe Peer Gynt cu atâta măiestrie.

După spectacol am stat puţin de vorbă cu Monika Tar, una dintre cele mai expresive actriţe din Peer Gynt. Am avut mic şoc să aflu de la ea că repetiţiile au durat numai o lună. Adică 30 de zile de muncă non-stop, de dimineaţa până seara. Era extenuată, dar reprezentaţia ei din timpul spectacolului a fost de-a dreptul impecabilă. La fel cum a fost şi a celorlalţi actori care au jucat aseară: au cântat, au dansat şi au purtat dialoguri în versuri timp de trei ore şi jumătate!

Recunosc că mă aşteptam să văd ezitări, greşeli, din moment ce era vorba de o avanpremieră. Dar, aseară am plecat de la Teatrul Maghiar de Stat cu o senzaţie ca şi când actorii au interpretat Peer Gynt pentru a nu ştiu câta oară în faţa unui public. Chiar şi acum am aceeaşi senzaţie, iar asta îmi confirmă profesionalismul acestor actori şi talentul regizoral şi coregrafic al lui Horvath Csaba. Sincer, e un privilegiu pentru Timişoara că avanpremiera Peer Gynt a avut loc aici, după care va avea premiera tocmai în… Budapesta.