gae of thrones

Inclestarea regilor, scrisa de George R.R. Martin

Cartea Inclestarea regilor este al doilea episod din saga SF“ Cantec de gheata si foc” si continua volumul denumit “Urzeala tronurilor”.

A aparut in data de 16 noiembrie 1998 in Marea Britanie, publicarea din SUA fiind facuta in luna martie anul urmator. Asemenea romanului “Urzeala tronurilor”, “Inclestarea regilor” a a primit premiul Locus si a fost nominalizata la Premiul Nebula. A fost pusa in scena de canalul HBO – sezonul al doilea din seria numita de canalul de televiziune “Urzeala tronurilor”.

Actiunea incepe exact unde s-a terminat in celalalt volum, astfel ca cele doua nu se pot separa si trebuie citite ca un intreg. Urmarim desfasurandu-se vietile personajelor pe care i-am cunoscut, in un sir de evenimente haotice si nebunesti. Martin ne introduce intr-un taram special, dominat de intrigi politice. Personajele sunt duse in lupte din care nu pot scapa si cei care reusesc sa isi pastreze demnitatea si curajul in ciuda tuturor evenimentelor devin eroi tocmai prin prisma umanitatii lor.

Structura narativa a romanului este plina de surprindere. Ni-l arata intai pe Stannis Baratheon, vazut prin ochii lui Davos Seaworth, un fost contrabandist care ii este acum cel mai fidel capitan. Baratheon se asociaza cu o femeie preoteasa a Lordului Luminii, Lady Melisandre, cu niste puteri inspaimantatoare: toti oponentii lui Stannis ajung sa moara in feluri misterioase si dureroase, zvonindu-se ca de vina ar fi magia neagra.

Stannis este o periclitare tacuta care se profileaza in spatele povestii pe masura ce ea se deruleaza. Vedem intriga intre urmasii lui Stark si familia Lannister, intr-o superba inlantuire de povesti fantasy cu personaje foarte bine descrise din toata literatura de acest gen. Dincolo de intamplarile de actiune care abunda in suspans, avem de-a face cu o opera dedicata fiintei umane in toata complexitatea ei.

Desi George Martin da viata la personaje care sunt in esenta bune sau rele, chiar si asa acestea au calcarile lor si reactioneaza la evenimentele prin care trec in moduri pe care putem sa le intelegem. Catelyn Stark, de exemplu, cu toate ca se pastreaza curajoasa in fata oribilei despartiri a familiei ei, ajunge in cele din urma imuna la durere – o reactie absolut umana.

“Inclestarea regilor” este o fantezie science fiction maiestuoasa.