instalatii electrice

Instalatia electrica – aspecte pe care nu le poti omite pentru siguranta ta

In momentul in care alegi o instalatie electrica pentru locuinta ta, ar fi de preferat sa lasi intreaga operatiune pe mana specialistilor. Se zvoneste ca peste 40% dintre instalatiile electrice realizate locuintelor construite in Romania nu respecta normele in vigoare, acestea fiind realizate de persoane cu un grad de cunostinte cel mult mediu. Din acest punct de vedere, responsabilitatea cade mai degraba pe proprietarul imobilului, cel care ia hotararea de a lucra alaturi de persoane lipsite de calificare.

Reteaua electrica a locuintei tale este o responsabilitate imensa, atat pentru tine cat si pentru cel care o realizeaza. Apeleaza intotdeauna la personal calificat, acreditat sa poata realiza si monta o instalatie electrica potrivita pentru locuinta ta, aceasta fiind singura solutie prin care iti poti garanta siguranta tie cat si celorlalti membri ai familiei.

Proiectele privind realizarea unei instalatii electrice trebuie sa corespunda anumitor norme, solutiile ideale fiind cele simple si in acelasi timp practice. Aveti nevoie de siguranta, acest lucru fiind obtinut in urma indeplinirii unor criterii pe care le vom dezvolta in ceea ce urmeaza.

Circuit electric exterior pentru un plus de siguranta

Alaturi de circuitul electric interior, asigura-te ca detii si unul exterior care iti garanteaza o actionare facila in garaj, in curte sau la subsol. Pentru a nu avea un consum ridicat si pentru a indeparta posibilitatea de scurt circuit, poti opta pentru solutii cu detector de miscare sau senzori, asa cum mai sunt ele cunoscute. Ele vor actiona periodic, reduc foarte mult consumul si au capacitatea de a tine hotii la distanta daca montati un temporizator ce poate imita activitatea voastra casnica.

Asigura-te ca lucrezi cu mesteri priceputi

Dat fiind faptul ca acreditarile se obtin cel putin indoielnic, trebuie sa fii atent la cateva detalii privind personalul pe care l-ai ales pentru a-ti monta instalatia electrica. Potrivit Energy Conector, unul dintre cei mai vechi furnizori de echipamente si servicii electrice de pe piata, miza imensa sta in randul prizelor si al intrerupatoarelor distribuite in locuinta.

Astfel, daca aveti consumatori importanti precum centrala termica, masina de spalat sau frigider, fiecare dintre aceste echipamente necesita circuite individuale. Chiar daca nu ati stabilit intreaga lista de consumatori, ii puteti creiona in detaliu pentru a organiza foarte bine instalatia electrica, o conectare ulterioara realizata eronat punandu-va in pericol siguranta.

Numarul maxim de prize pe un circuit electric: 8

Este o cifra propusa de experti si trebuie sa tineti cont de ea, la fel cum un singur circuit nu ar trebui sa detina si prize dar si lampi de iluminat. De exemplu, pentru bucatarie sau birou, dat fiind faptul ca sunt foarte multi consumatori de diferite valori, ar fi de preferat sa ai mai multe prize pentru a imparti consumul. In acest fel ai performanta maxima si riscurile pe care ti le asumi sunt aproape nule.