Blog personal - Mihai Grigorescu | La munca in strainatate
15987
post-template-default,single,single-post,postid-15987,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
spania

La munca in strainatate

Munca in  strainatate este o alegere dificila pe care multi romani o fac, uneori fara a se gandi cu adevarat la consecinte. Sau, chiar daca se gandesc, ele par mult mai mici si mai putin importante decat beneficiile pe care un astfel de job le ofera.
Practic, este un schimb. Vinzi ani din viata pe care i-ai putea petrece alaturi de cei dragi si primesti in schimb un salariu decent, care iti permite sa iti intretii familia, in conditii pe care, muncind in tara natala, nu ai putea niciodata sa i le oferi.
Vii in Romania o data pe an si atunci mimezi bucuria, mimezi prosperitatea, ascunzi ca iti este greu si ca departe, in tara de imprumut care te-a luat sa muncesti ca sclav pe plantatie, nu ai nici un prieten. Ascunzi ca te doare ca nu mai poti sa iti invelesti seara copilul la culcare, nu ii mai stii prietenii, nu i mai vezi carnetul de note si…nici macar zambetul. Te doare ca inveti sa ghicesti daca e vesel sau trist numai din inflexiunile vocii la telefon.
Si muncesti. Zi si noapte, cu incapatanare, ca si cum fiecare ora de munca te aduce mai apropae de cei dragi. De fapt, chiar o face. Intre timp, le trimiti. Le trimiti lucruri, pentru ca pe tine nu te poti lua si pune intr-un pachet, ca sa le poti oferi ceea ce isi doresc cel mai mult: parintele, fiica, mama, sora acasa. Folosesti  o firma specializata in transport colete ca sa iesi cat mai ieftin si te bucuri ca ai gasit-o, diferenta de pret ajunge pentru inca o masinuta sau o papusa pentru copilul de acasa.  Pentru masa lui de pranz timp de o saptamana.
Faci economie la orice: la curent, la apa, la caldura. Ai face si la aer daca ai putea sa traiesti si sa muncesti fara sa respiri si fiecare gura de oxigen ti-ar scurta departarea cu o ora, o zi…un kilometru. Cauti reduceri cam asa cum le-ai cauta si acasa. Numai ca acolo le gasesti mult mai greu, totul este scump. In afara de coletele catre casa nimic nu iti pare ieftin cand vine vorba sa cumperi pentru tine, nimic nu ti se pare insa scump cand vine vorba de cei dragi, carora vrei sa le trimiti bucurii,
Iti faci planuri ca vei strange o suma si te vei intoarce. In cazuri rare, copiii termina scoala si ti se alatura. Impreuna veti avea si mai multe sanse sa construiti un viitor.