ceainarie indiana

O scurta vizita prin ceainariile lumii

Plimbarile pe strazile orasului in miez de iarna se termina de obicei intr-o ceainarie, mai ales ca aceste localuri pentru servit ceai au inceput sa devina un punct de reper in spatiul autohton. Tematicile din ce in ce mai interesante si decorul boem sau exotic, fac din aceste locuri o adevarata oaza de relaxare.

Asa am ajuns sa ne punem intrebari despre istoria lor. Care au fost oare primele ceainarii si cum aratau ele?

La o simpla cautare pe internet am descoperit ca acestea sunt organizate in functie de culturala locala asupra servirii ceaiului. Spre exemplu in America sau in Marea Britanie ceainariile functioneaza in special la ora amiezii, oferind pe langa bauturi calde si mici gustari dulci sau sarate.

Cu toate acestea, daca mutam cursorul pe estul Europei, in special pe localizarea Bucurestiului, descoperim ca orasul este impanzit de astfel de localuri si ca specificul fiecarui spatiu difera destul de mult fata de celelalte. Prin urmare, se pare ca romanilor le place sa diversifice si sa experimenteze.

Un exemplu foarte bun il reprezinta contrastul dintre spatiile amenajate in cladiri vechi, care aduc un suflu de epoca si o ceainarie indiana din Bucuresti. Diferentele constau nu doar in decor, dar si in senzatiile pe care ti le imprima un astfel de ambient. Aceasta ceainarie din Bucuresti te imbie cu detalii orientale frumos integrate in decorul unei picturi simbolice de pe perete.

Avand in minte acest exemplu, am explorat si mai mult istoria acestor locuri. Asa am descoperit ca in Japonia traditia ritualului ceaiului continua si astazi, ba mai mult reprezinta un specific al ceainariilor locale. Arhitectura acestor locuri este configurata in raport cu unul dintre principiile fundamentale ale niponilor. O camera de acest tip trebuie sa aduca o implinire intelectuala si spirituala, asa ca deseori intruchipeaza un spatiu cu functii estetice.

Tot in aceasta zona a globului, candva ceainariile erau populare pentru rolul lor de destindere, unde gheisele erau atractia principala. Acum, aceasta intrebuintare nu mai este valabila.
Cele mai mari locuri de servit ceaiul sunt cele din China, numite si ceainarii orientale.

In Europa, aceste localuri s-au dezvoltat prima oara in Anglia. Prima locatie este asociata cu o brutarie, de multe ori aceste ceainarii functionand in combinatie cu alte servicii, precum cofetarie sau chiar magazine.

Ceainarii gasim si in anumite zone ale Frantei sau ale Germaniei. Aici, acestea s-au bucurat de foarte multa popularitate in timpul lui Adolf Hitler, care obisnuia sa frecventeze deseori localurile din zona Alpilor Bavarieni.

In estul Europei, cele mai cautate ceainarii din Bucuresti reprezinta un reper pe harta. Obiceiul de a bea ceai s-a dezvoltat in special in secolul XIX si a fost imprumutat de la occidentali. Exemplul mentionat mai devreme este inspirat din atmosfera orientala a Indiei. Ganesha este un loc, pe care merita sa il vizitezi nu doar pentru ceaiul foarte bine preparat, ci si pentru ambient sau pentru posibilitatea de a fuma narghilea.

Prin urmare, bucurestenii se pot bucura din plin de oportunitatile unui oras mare si pot sa isi petrece timpul liber in locuri precum ceainariile, relaxandu-se complet.