pescuit

Pescuitul – o pasiune accesibila sau mult prea scumpa pentru publicul romanesc?

Desi la prima vedere problema costurilor pare una relativ superficiala, in fond banii sunt aspectul care ne influenteaza drastic pasiunile. Exceptand persoanele care dispun de un buget suficient de consistent astfel incat sa isi poata indeplini majoritatea dorintelor, multi dintre noi aleg sa isi indrepte atentia catre acele hobby-uri care nu implica nicidecum costuri exorbitante. Insa cum putem clasifica din acest punct de vedere „pescuitul” – una dintre cele mai comune pasiuni ale tuturor timpurilor? Ei bine, pentru a trasa in linii mari bugetul necesar pentru intretinerea acestei pasiuni avem nevoie de o privire de ansamblu asupra costurilor divizate pe achizitia fiecarui echipament in parte.

Incepem cu renumita „pluta”. Bineinteles, pretul ilustrat de aceasta este unul nesemnificativ daca ne raportam la gama „low – cost”, un semnalizator uzual costand mai putin de cinci lei. Mai mult decat atat, persoanele care doresc sa investeasa sume consistente in echipamente de pescuit se vor ingrijini sa cumpere exponentele cele mai calitative din fiecare clasa, insa noi ne raportam la plafonul mediu. Asadar, daca nu vorbim despre un semnalizator care isi poate face treaba cu succes si in conditii mai putin optime, precum acelea de noapte, atunci avem toate sansele sa ne bucuram de o achizitie strategica la un pret rezonabil.

Ajungem la un subiect ceva mai delicat si anume mulinetele. In acest caz, totul depinde de tehnologia in care doriti sa investiti, preturile osciland intre 50 de lei si cateva sute de lei in functie de performante. Tamburul acesteia poate fi rotativ sau fix, iar actiunea mare, mica sau mijlocie. Aspectele care influenteaza decisiv pretul unei mulinete sunt reprezentate de firma care se ocupa de producerea acelui echipament, dar si de numarul de rulmenti pe care ii ilustreaza in ansamblul sau.

La polul opus, lansetele sunt acele echipamente al caror pret poate oscila flagrant, ele indeplinind in fond acelasi scop. In constructia lansetelor se utilizeaza materiale diversificate, fibra de carbon fiind una dintre cele mai scumpe structuri pe care le poate expune o tehnologie standard. Bineinteles, ca in orice alt domeniu, proportiile financiare pot capata alte dimensiuni in momentul in care bugetul dumneavoastra nu este deloc restrictionat. Totusi, trebuie sa fiti foarte atenti la specificatiile fiecarei lansete sau mulinete in parte pentru ca fiecare dintre acestea se dovedeste mai eficienta in capturarea unei anumite specii.

Printre ultimele costuri aditionale amintim hrana pentru pesti, ea fiind propusa de specialisti sub diverse forme. Puteti opta pentru un complex natural sau pentru substante artificiale, totul direct proportional cu tipul de peste pe care il aveti in vizor. Sunt incluse toate categoriile de substante nutritive intr-un astfel de mix, varianta „premium” plusand tot mai adesea cu aditivi care ofera pestilor senzatia acuta de foame sau echivalentul sau – lipsa saturatiei.

Montura si carligele sunt ultimele accesorii de care aveti nevoie pentru o sesiune de pescuit, selectionarea acestora desfasurandu-se in stranda legatura cu rezultatele pe care doriti sa le obtineti. Toti acesti „parametrii” influenteaza decisiv succesul unei sesiuni de pescuit, insa nu trebuie sa uitam ca miza ghidului nostru este de a identifica gradul de accesibilitate al acestui sport. Iar pentru ca nu vorbim despre „performanta la cel mai inalt rang”, pescuitul poate fi considerat o pasiune moderata, care va poate destinde fara prea mult costuri suplimentare!