Blog personal - Mihai Grigorescu | Pinterest api – un api cu potential
15744
post-template-default,single,single-post,postid-15744,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
pinterest api

Pinterest api – un api cu potential

Apariția în 2006 a Oauth-ului a revoluționat autentificarea pe site-urile platformelor Social Media și nu numai. Nevoia de a accesa un serviciu folosind terți arhicunoscuți precum Facebook, Google sau Twitter a devenit deseori o soluție de marketing și promovare foarte bună. Astfel, dacă lansezi o nouă platformă sau un startup, e lesne de înțeles că vrei să îți atragi foarte ușor utilizatori pentru a ajunge la o masă critică. Oauth rezolvă problema asta prin doar câteva clickuri (și mai puține taste) ale utilizatorului.

Pe de altă parte, să pornești un startup care să nu poate oferi la un moment dat o soluție mobilă sau chiar un web-app e sinucidere curată. Din fașă! Nu văd cum ai putea să fructifici valoarea unui business online fără să furnizezi un serviciu API care să completeze nevoile antreprenorilor și dezvoltatorilor de software. Și aici mă refer la cei care inițiază un proiect fără finanțări din VC-uri sau fonduri de investiții, sau chiar fără o consultanță prealabilă.

Pinterest is a vision board-styled social photo sharing website and app where users can create and manage theme-based image collections. The site’s mission statement is to “connect everyone in the world through the ‘things’ they find interesting.” Pinterest is managed by Cold Brew Labs, a team based in Palo Alto, California.

Despre Pinterest probabil ați aflat. Sau nu. Totuși e interesant faptul că a fost fondat încă din Decembrie 2009, și lansat înclosed beta la doar 4 luni mai târziu. Scopul platformei este de ”a interconecta utilizatori prin imagini ale lucrurilor care îi interesează”. De aici, fiecare companie/antreprenor poate decide care ar fi soluțiile de monetizare. Și sunt multe, credeți-mă.

De mai bine de două luni de când folosesc Pinterest, nu am apucat decât ”să mă dau” pe el, fără să public ceva conținut cu adevărat de valoare. Și asta pentru că așteptam cu nerăbdare să lanseze un API, ca ”să ne jucăm” atlfel.  Zilele trecute, mai exact pe 9 februarie, mai mult sau mai puțin oficial, echipa Pinterest a lansat API-ul platformei lor. Detalii găsiți la secțiunea dezvoltatorilor, iar pentru o aplicație nouă trebuie să completați un formular.

Citind documentația API-ului veți descoperi că nu e nimic nou sub soare: un Oauth 2.0 implementat clasic, și o suită de endpoint-uri ce oferă un minim de facilități accesibile via ”access token”, precum: user timeline, user pins, user likes, user friends (following & followers, follow & unfollow), boards list, board info, board creation, user board follow & unfollow, pin view, pin comment, pin like & unlike, pin post, repin, search pins, popular pins. Adică, nu prea mare lucru.