stiri

Primul buletin de stiri dupa patru luni

Undeva, pe la inceputul verii, am decis că nu mai vreau să mai ascult/citesc nicio ştire din România. Negreşit că, involuntar, m-am intersectat cu câte-o informaţie aburindă, din mers, însă nu m-am dezabonat de la absolut toate ziarele şi newsletterele naţionale. De tv nici nu mai pomenesc.

Am rămas cu un singur abonament – la Alba24, un ziar online cu caracter local, ca să fiu la curent cu ce mai mişcă în oraşul meu.

Aseară, având puţin timp liber, am urmărit primul buletin de ştiri din ultimele patru luni, la Tv. Mai precis ProTv. Aceeaşi Andreea Esca cu vocea ei care sună a “pagubă în casele românilor”, aceleaşi focusuri pe nume de persoane fictive, care mi se par atât de greţoase:

“Ionel şi-a cumpărat un motoraş. În 2008 a contractat un credit de la o anumită bancă din România, şi-a început afacerea, dar criza l-a adus acum în pragul falimentului”.

Apoi un scurt vox cu Ionel, care se plânge că România e retardă şi că românii care o duc bine fură.

Am încercat să nu ignor genul acesta de abordare a situţiei lui Ionel, până când, pe burtieră, apare eternul slogan tevist: “Românii o duc tot mai rău”. Spuneţi-ne-o în fiecare zi şi o s-o ducem mai bine, interesanţilor.

Nu-mi puteam însă dezlipi ochii de pe bronzul curat al Escăi, despre împlinirea care emană prin toate gesturile ei: “Românii o duc tot mai prost. Eu, însă, cu un salariu gigant, o duc bine, pentru că sunt o profesionistă, pentru că lucrez în protv de 15 ani şi pentru că, la viaţa mea, am tras tare. Voi, cei care efectiv o duceţi rău, luaţi aminte la burtieră: faceţi cumva să cădeţi în depresii, muriţi de foame, aruncaţi-vă de pe blocuri, ca să fiţi luaţi în seamă şi să pot dau şi eu ceva ştiri de senzaţie, acuzând guvernul, blamând incompetenţa şi criticând aleşii”.

Sincer, mă scârbesc maxim de toate ştirile negativiste (atenţie, nu negative) pe care, dacă le-ai urmări constant, la final de buletin de ştiri te-ai trezi într-o lume mai rea decât ieri, cu un mâine absolut fără speranţă.

Suntem în criză de peste trei ani. Astăzi, când Grecia iese în stradă pentru că putoarea din greci nu s-a trezit încă la realitate, chiar şi după ce ministrul lor de finanţe i-a rugat frumos să facă bine să muncească dacă îşi vor ţara scoasă din datorii, la ştiri ni se pun verdicte, nu mai suntem informaţi. Ni se dă funia şi săpunul doar-doar o mai scoatem de-o senzaţie.

Astăzi suntem condamnaţi să mâncăm zilnic aceeaşi vomă pe care am expectorat-o ieri. Suntem ameninţaţi cu atâta pesimism, încât viaţa în România pare un quest din care vom ieşi doar în stare de zombie. Vedem paiaţe la tv şi le sorbim elucubraţiile, într-o stare de mentalism continuu. Pe orice canal ai zapa, aceleaşi no-name-uri invitate să-şi dea cu părerea despre subiectele pe care le află înainte cu câteva minute de intrare în studio. Aceeiaşi moderatori guralivi şi râzgâiaţi care vorbesc 80% din timpul invitaţilor.

De aceea, următorul meu buletin de ştiri se va întâmpla exact peste patru luni. Nu de alta, dar nu ţi-e totuna să stai o oră şi ceva cu o vomă-n gât şi să nu ai în vox-ul cui o plasa.