parc

Se inaugurează cel mai mare parc din Alba Iulia

a bătut apa-n piuă şi nu s-au tocit încă de tot particulele de hidrogen din haşdoi.oîn ceea ce priveşte fierbinţeala şi aritmiile nevrotice legate de Parcul Custozza şi de destinul lui de aur, la mare asemănare cu metalul galben din Munţii Apuseni.

Tot mai multe voci spun că soarta Parcului Custozza/Scandalozza/Buldozza e pecetluită, aşa că proiectanţii vor merge înainte şi vor călca totul în picioare ca să… Ca să ce? Să ofere albaiulienilor ceva ce le repugnă sau ceva care să le demonstreze că, dacă au venit nişte bani europeni, se poate face o treabă faină cu ei? Atitudinile şi poziţiile anti Custozza au căpătat, pe alocuri, în poziţiile unora, dimensiuni schizofrenice. Alţii au fost dominaţi în mod clar de-o indolenţă pur românească. Unii au făcut petiţii, alţii le-au semnat, iar alţii le-au pus la punct.

Invocarea lipsei de oxigen la nivelul Alba Iuliei, în speţă zona Custozza, este, să mă iertaţi că îndrăznesc s-o numesc aşa, destul de penibiluţă. Adică nu se plâng de oxigen londonezii, care trăiesc într-unul dintre cele mai poluate oraşe de pe pământ, sau japonezii din Tokio, care au inventat aparatele de oxigen suplimentar pentru bătrâni şi bolnavi, şi ne plângem noi într-un oraş de 60.000 de locuitori, înconjurat de păduri şi cu Mureşul prin grădini. Să fim cel puţin serioşi!

Mâine se inaugurează, ca suplimemt de oxigen şi de bună-privire, Parcul din Şanţurile Cetăţii Alba Carolina. Sunt ferm sigur că albaiulienii îl vor îndrăgi. Suprafaţa şi ceea ce-l defineşte depăşeşte cu mult nivelul celor 100 de copaci, valoroşi în felul lor, dar rupţi în fund din Custozza. Este cel mai mare parc amenajat într-o cetate medievală din România. Se întinde pe Traseul de Sud şi de Est (care se vor deschide mâine publicului), dar şi pe Traseul de Nord.

Se zice că vor fi în Parcul din Şanţurile Cetăţii peste 70 de specii de arbori şi 25 de specii de flori, care ne vor încânta ochiul plimbăreţ. Frumoşi, mereu verzi, toaletabili, amenajabili. Nu-i rău să adulmeci în prag de seară parfumul florilor şi aromele copacilor într-o plimbare cu efect relaxa prin traseele Cetăţii. Mai ieşim din câmpul muncii şi din stresul cotidian, într-un loc în care să admirăm şi altceva în afară de cocalarisme, hipsterisme, drifting de copii cu bani sau soioşi cu sticla de Tanita la cingătoare.

Suprafaţa totală a traseelor de sud şi de est este de 42.854 mp. Din ăştia patruzeci şi ceva de mii, vreo 23 de mii de metri pătraţi sunt zonă verde. Nu cu stejari seculari, nici cu castani porceşti, ci cu arbori ornamentali, flori, gradini (romană şi japoneză), iarbă pe care poţi citi o carte, bănci pe care să-ţi întinzi oasele şi soldaţi în costume de gardă care să-ţi zâmbească şi să te îndrume. Că asta-i meseria lor.

Deschiderea oficială, cu tobe şi trâmbiţe, şi primar, şi oficiali, şi oameni simpli va avea loc Sâmbătă, 23 aprilie, ora 11.00, la intrarea în Şanţurile Cetăţii pe Traseul Sudic – Poarta a V-a (lângă Catedrala Reîntregirii sau Grădiniţa nr. 8).

Mie sincer îmi place că se face ceva. Şi ceea ce se face nu-i urât deloc. Mă încântă ideea de plimbare în fapt de seară prin branhiile istorice ale cetăţii, alias bastioane şi raveline, şi ziduri, şi poduri, şi statui, aşa cum mă încântă şi ideea de jogging sâmbătă dimineaţa, cu ceva căşti la urechi, salutat cu respect de oamenii gărzii.