Blog personal - Mihai Grigorescu | Sondaj de opinie, etnobotanice si prima ninsoare
15793
post-template-default,single,single-post,postid-15793,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
consum de droguri

Sondaj de opinie, etnobotanice si prima ninsoare

Două zile la rând, cred că am reuşit să stau de vorbă cu cel puţin 250 de persoane…
În cadrul Asociaţiei EU – România, s-a făcut un sondaj de opinie cu privire la consumul de etnobotanice, în toate cele 10 oraşe ale judeţului Timiş. Asociaţia Eu – România este o organizaţie tânără ( nu avem nici un an), non-profit din Timişoara, care colaborează cu Agenţia Naţională Antidrog.
Din cauza faptului că produsele etnobotanice au fost din nou legalizate, “magazinele de vise” au apărut ca ciupercile după ploaie prin toate colţurile ţării. Şi mai grav e că vârsta de consum a scăzut la 12 ani. Unde sunt părinţii???
Sondajul de opinie s-a făcut pe 2000 de subiecţi din Timiş cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani, chestionarele constau în 10 întrebări (8 întrebări închise, 2 întrebări deschise), iar acum urmează să fie numărate, verificate şi trimise la Bucureşti.
Ne-au interesat opiniile oamenilor, chiar dacă unii sunt de părere că acţiunea noastră e degeaba, noi suntem împăcaţi că măcar încercăm…Culmea e că toată problema asta gravă a consumului de produse etnobotanice la nivel naţional se poate schimba printr-o singură lege.
Aşadar, 2 zile la rând eu am răspuns de 4 oraşe din judeţ ( Lugoj, Făget, Buziaş, Recaş) şi două facultăţi din Timişoara (Tibiscus şi Agronomia), am circulat în echipe formate din 5 voluntari. Am avut acces şi în licee. Am întâlnit fel şi fel de oameni. Au fost 2 cazuri în care am stat de vorbă cu elevi sub influenţa entobotanicelor în timpul orelor (Lugoj). Am întâlnit până şi o tanti care credea că m-am dus la ea să-i vând etnobotanice şi era foarte entuziasmată de asta (Buziaş)…
Acţiunea s-a desfăşurat şi în Timişoara, desigur. Cu siguranţă v-aţi împiedicat de elevi sau studenţi îmbrăcaţi în tricouri albastre cu Asociţia Eu – România ca logo.
Ca o mică prezentare a conţinutului produselor etnobotanice, vă pot spune că în primă fază ar fi amestecuri de plante, iar în urma unor teste foarte amănunţite, scumpe si dificil de interpretat, s-au descoperit diverse substanţe (pe langa cele naturale), substituienţi de droguri ( marijuana, cocaină şi heroină). Se încadrează la categoria de droguri uşoare. “Magazinele de vise” le vând la preţuri de nimic şi sunt la îndemâna oricui…
Mă bucur totuşi, că după ce am tras cu ochiul puţin pe chestionarele completate, îmi dau seama că majoritatea subiecţilor nu sunt de acord cu decizia de legalizare a produselor etnobotanice şi fiecare a venit cu o sugestie sau mai multe, cu privire la stoparea consumului.