Stresul: Cum să te confrunți cu acest criminal invizibil?

Condițiile psihologice ale unei persoane și ceea ce experimentează într-o perioadă de timp sunt cei mai importanți factori care afectează sănătatea generală. Stresul și condițiile psihologice tulburi afectează nivelul cortizolului și al inflamației din corpul uman, provocând senzația de epuizare și oboseală.

În plus, aceasta influențează stabilitatea sistemului celular și performanța principalelor organe biologice din corpul uman, cum ar fi sistemul nervos, sistemul digestiv, sistemul imunitar și sistemul celular care cresc direct potențialitatea cancerului.

Stresul, criminalul ascuns

Stresul este cauza principală a majorității bolilor psihice și fizice, care afectează în mod direct sănătatea fizică prin perturbarea diferitelor niveluri de hormoni din creier, intestine și sistemul de digestie. Prin afectarea hormonilor din creierul uman, deranjează semnalele care vin și pleacă de la creier la restul corpului și invers.

Stresul afectează și starea psihologică prin afectarea interacțiunii sociale, a comunicării și a relațiilor. Mai ales că ființele umane sunt creaturi sociale și trăiesc printre semenii lor, prin urmare, stresul este un ucigaș ascuns care nu poate fi detectat și nu poate fi combătut printr-o intervenție medicală tipică, cum ar fi utilizarea medicamentului sau chiar proceduri chirurgicale.

Administrația de securitate și sănătate în muncă OSHA a enumerat stresul ca un risc de mediu de muncă, pe lângă faptul că consideră sănătatea mintală drept al patrulea factor în securitatea și sănătatea lucrătorilor după factori fizici, financiari și sociali. De asemenea, OSHA asigură importanța stării psihologice a angajaților la mediul de muncă, peste ceilalți trei factori.

Ce face stresul in organism?

Mai jos vom discuta într-o manieră simplificată impactul stresului și experiențele psihologice dificile asupra diferitelor sisteme ale corpului uman.

1) Sistemul nervos

Stresul afectează puternic corpul uman, provocând perturbări la motorul principal al corpului, care este creierul, de exemplu, regiunea amigdala responsabilă de evadare sau confruntare; aceste modificări pot modifica structura anatomică a creierului, în special la o vârstă mai mică, în stadiul formării creierului.

Cercetările de la Universitatea din Columbia arată că copiii care au suferit condiții dificile în anii de început, forma creierului lor este cu totul diferită de copiii care au avut condiții mai bune și emoții pozitive, cum ar fi dragostea și îngrijirea.