Blog personal - Mihai Grigorescu | Visul romanului la volan
16016
post-template-default,single,single-post,postid-16016,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Piese auto

Visul romanului la volan

Am ajuns cu discutia noastra despre economisire si la capitolul masina, un capitol pe care nu cred ca vom reusi sa il epuizam intr-un singur articol.

Putem vorbi despre economisire atunci cand achizitionam o masina. Atunci vom verifica caracteristicile tehnice si vom vedea daca ele sunt in concordanta cu asteptarile noastre si nevoile de economisire ale familiei.

Nu in ultimul rand optiunile pe care ni le dorim de la o masina trebuie sa fie puse in legatura cu realitatile locului in care traiesti si conduci. Chiar acum cateva seri am prins la televizor un reportaj despre masinile electrice (complet, nu din acelea hybrid, cum sunt de exemplu la Toyota) si unul dintre putinii posesori din Romania spunea ca nu exista decat trei asemenea statii de alimentare, astfel incat daca porneste la un drum mai lung, gen Bucurresti SInaia, de exemplu, are toate sansele sa ajunga la destinatie pe jos, pentru ca nu are de unde sa alimenteze pe drum automobilul. Asadar, oricat de atragatoare ar fi ideea de a parcurge niste sute de kilometri cu costuri extrem de reduse, ceea ce inseamna o economie extraordinara, o stie orice sofer, din pacate la noi in tara acest lucru nu este posibil. Cel putin nu inca in varianta masinii elctrice. Raman insa, evident, masinile de oras, mici, gen Smart, despre care am auzit ca il alimentezi cand iti aduci aminte si circuli cu el pana te plictisesti.

Cei care nu au nevoie sa economiseasca vor pune pe primul plan, fireste, performantele masinii: firma, designul, viteza cu care ajunge la 100 de km pe ora, optiunile care il fac pe sofer sa fie invidiat de ceilalti participanti la trafic si dorit pe post de companie de o gramada de domnisoare foarte tinere, de preferat blonde, cu picioare lungi si airbag-uri generoase.

Cam asa stau lucrurile in varianta cea mai fericita, aceea a achizitionarii si intretinerii in primii ani ai unei masini noi. Atunci cand vorbim insa de un autoturism second hand, pare un fel de oximoron sa alaturam acesti doi termeni, masina si economisire. Pe o masina veche permanent pica ceva, mereu trebuie sa ii facem o repratie sau alta, iar cand bugetul este limitat, doctorul de masini pare un lux la fel de mare precum cel de oameni. Ca sa facem sa nu mai fie, ar trebui sa gasim un service si un mecanic de incredere, ceea ce este la fel de dificil ca si iesirea din labirintul stapanit de Minotaur si sa ne cumparam tot ce ne trebuie, de la piese si pana la accesorii auto de la un magazin de asemenea, de incredere si testat. Doar asa vom reusi sa eliminam frica de a achizitiona piese auto contrafacute care pun in pericol siguranta soferului si a pasagerilor sai, vom avea parte de servicii de calitate.